Ekskurzija učenika katoličkog vjeronauka iz Brčkog

Dana 23. i 24. ožujka 49 učenika četiriju srednjih škola iz Brčkog, koji pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka, u pratnji svojega vjeroučitelja te pravoslavnog vjeroučitelja i pedagoginje JU Ekonomske škole posjetili su Kraljevu Sutjesku, Fojnicu, Visoko i Sarajevo.

Cilj je ove dvodnevne ekskurzije bio upoznati vjersku i kulturno-povijesnu tradiciju katolika u Bosni i Hercegovini.

U Kraljevoj Sutjesci vidjeli smo crkvu i samostanski muzej te bogatu biblioteku koji čuvaju neprocjenjivo kulturno bogatstvo našega naroda. Nakon toga uslijedio je posjet Fojnici gdje smo također posjetili muzej, knjižnicu i bogatu galeriju umjetničkih djela.

Predvečer smo stigli u Visoko gdje smo trebali prenoćiti u konviktu Franjevačke klasične gimnazije. Nakon večere i druženja s učenicima koji pohađaju ovu gimnaziju, imali smo sportsku večer u njihovoj dvorani. Učenici iz Visokog i Brčkog igrali su nogomet, odbojku, stolni tenis, bilijar i pikado.

Drugi smo dan krenuli u obilazak Sarajeva, gdje smo najprije posjetili Vrelo Bosne, nakon čega smo stigli na misu u crkvu svetog Ante na Bistriku. Nakon mise obišli smo tri najbitnije vjerske građevine u glavnom gradu, Katedralu Srca Isusova, Sabornu crkvu i Gazi Husrev-begovu džamiju. Poslije su učenici imali vremena za samostalno razgledavanje grada i druženje. Predvečer smo krenuli nazad za Brčko.

Ovom prilikom želimo zahvaliti HKD-u Napredak, podružnici Brčko i njezinu predsjedniku fra Mirku Joziću na većinskom financiranju naše ekskurzije.

Ivan Šarčević, vjeroučitelj