Duhovna obnova vjeroučitelja u NCM – 9.-11. listopada 2020.

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u vremenu od 09. do 11. listopada održan je drugi turnus Duhovne obnove i stručnog usavršavanja vjeroučitelja. Tema susreta, kao i u prvom terminu, bila je uloga vjeroučitelja u revitalizaciji župnih zajednica – perspektive i mogućnosti.

Susret je počeo u ranim večernjim satima, okupljanjem vjeroučitelja, večerom te prvom temom: školski vjeronauk i župna kateheza – vjeroučitelj u životu župne zajednice. Nazočne vjeroučitelje, kojih je ovaj put bilo 60-ak, pozdravili su domaćini, ravnatelj prof. dr. vlč. Šimo Maršić i vlč. Damjan Soldo, te predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Katehetskog ureda BK-a BiH dr. don Tomislav Mlakić. Vjeroučitelji su podijeli iskustva i promišljanja vezana uz iskustvo rada u školi i župi, mogućnostima  i i izazovima u župnom pastoralu: češća i čvršća komunikacija na relaciji župnik – vjeroučitelji, sudjelovanje u župnim vijećima, pomoć i sudjelovanje u organiziranju određenih pastoralnih aktivnosti  u župama (biblijske večeri, župne radionice, pastoral obitelji…).

Drugi dan susreta bio je rezerviran za temu: uloga vjeroučitelja u vrijeme pandemije. Nazočni su najprije kroz razgovor podijelili iskustva i poteškoće s kojima su se susretali i još uvijek susreću u nastavi na daljinu. Isto tako, tijekom ove točke kada je bilo govora o ponovnoj mogućnost uvođenja „potpune“ nastave na daljinu, iznijeti su određeni prijedlozi vezani za: što bolje tehničke opremljenost i osposobljenost, realizaciju godišnjeg plana i programa, realizaciju pojednih nastavnih sadržaja, kriterijima ocjenjvanja. Druga tema bila je: nastava na daljinu – video prezentacije i SUM platforma. Nazočni su imali priliku vidjeti primjere video lekcija te saznati što treba sadržavati jedna prezentacija. Donijeli su određene zajedničke zaključke i planove vezane za prikupljanje nastavnih sadržaj i njihovo pretvaranje u digitalnu formu, najavu formiranja radnih skupina vjeroučitelja, te postavaljanje prezentacija i video lekcija na zajedničku platformu KUVN-a kao mjestu virtualnog okupljanja i suradnje vrhbosanskih vjeroučitelja. Predstavljen je i Pastoralni kalendar koji se odnosi na vjeronaučna događanja: Vjeronaučna olimpijada, Katehetsku školu i Katehetski dan.

U poslijepodnevnim satima usijedio je drugi dio programa – Duhovna obnova.

Duhovni nagovor održao je dr. fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Središnja tema fra Ivanova nagovora bila je vjera i iskustvo uzaludnosti i samoće te traženje odgovora kroz iskreno povjerenje u ostvarenje Božjih obećanja. Fra Ivan je potaknuo  vjeroučitelje da nastoje biti svjedoci nade i sigurne vjere i učitelji bitnoga.  Nakon nagovora vjeroučitelji su pristupili sakramentu pomirenja i zajedno s fra Ivanom i vlč. Damjanom slavili sv. Misu.

Posljednjeg dana susreta vjeroučiteljima, podijeljenima u dvije manje skupine, djelatnici Centra predstavili su svoj rad, aktualne i planirane projekte (Škola volonterizma, Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, Susreti  ministranata i krizmenika, Koračajmo zajedno, predavanja o Zaštiti djece i mladih).

Susret je završen zajedničkim slavljem svete Mise, koju su animirali vjeroučitelji, a predslavio fra Ivan uz suslavlje ravnatelja vlč. Šime.

Marinko Rumočić, vjeroučitelj