USKRSNUO JE! ALELUJA!

Uskrs je najveća eksplozija ljubavi! Sin Božji je začet po Duhu Svetom, rođen od majke Marije, odgajan od cijenjenih roditelja – Josipa i Marije, poslan od Oca nebeskoga da naviješta Kraljevstvo Božje, propovijeda Riječ, oslobađa bolesne od grijeha i bolesti. Maksimalno se angažira za čovjeka i njegov život. Na Posljednjoj večeri ostavlja sebe trajno pod prilikama kruha i vina i potom izvršava najteži zadatak. Tko je što shvatio – shvatio je. A tko nije – morao je činiti onako kako se trebalo zbiti da Sin Božji doživi poniženje za koje se pobrinuo ljudski rod. On, Pravednik, biva osuđen od ljudi i mučeničkom smrću umire razapet na križu. Satnik ispod križa posvjedoči: „ Uistinu ovaj čovjek bijaše Sin Božji.“ (Mr 215, 39)

I nastupi rasulo. Zemlja zanijemi.

Zar je sve propalo? Sve što je činio, propovijedao, tumačio i životom pokazao zar je bilo uzalud?

Tko sada ima pravo? Tko je ostao kratkih rukava? Oni što su mu vjerovali ili oni što ga bezdušno ubiše. Ljudski je rod prepušten sam sebi. Tako se bar činilo. Tišina. U srcima se zasigurno vodila velika drama, kao i kod svakoga čovjeka kada mu umre draga osoba. Samilosno ljudsko srce nije moglo ne vidjeti bol i patnju koju je Isus iz Nazareta pretrpio.  Tvrdo srce bez smilovanja imalo je prividno olakšanje. Ali ne zadugo.

Bol nije trajala vječno. Treći dan nakon smrti dolazi novo povijesno jutro. Pobjeda. Isus Krist je uskrsnuo! Ostavio je prazan grob i time pobijedio zlo. Nadvladao je smrt koja je poražena. Cijena ljudskoga otkupljenja bijaše Isusova žrtva. Nova zora se budi na obzoru čovječanstva. Krist ljudima ispisuje pozivnicu za vječnost, za Nebo, koje je i predstavljao na zemlji. Javio se svjedocima. I uzburkalo se sve što se moglo uzburkati.  Više ništa nije bilo isto. Niti će biti.

Ako danas sumnjaš u sebe, opravdano je. Ako sumnjaš u Isusa Krista nije opravdano jer je uzašao k Ocu i opravdao sve. On je Put, Istina i Život. On je naša nada! On je zalog boljega i pravednijega života. On je ljubav koja nas ljubi zauvijek.

I u ovim nesvakidašnjim vremenima kada nije lako biti čovjekom, srce nam prožima mir i veselje – pouzdanje da će sve biti dobro. Uskrsnuo je Isus Krist! Aleluja!

Sretan i blagoslovljen Uskrs od obitelji Nedić