Duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. od 27. do 29. Listopada 2023. godine održana je duhovna obnova i stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije Tema susreta bila je Novi kurikulum nastavnog predmeta Katolički vjeronauk.

Susret je počeo u poslijepodnevnim satima u petak, 27. listopada. Okupljeni vjeroučitelji najprije su se odazvali pozivu sv. Oca i zajedničkom se molitvom krunice uključili u Dan molitve i posta za mir. Nakon toga su zajedno s predstojnikom Katehetskog ureda vlč. Tomislavom Mlakićem podijelili iskustva i promišljanja na temu Izazovi i perspektive katoličkog vjeronauka u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Drugi dan susreta bio posvećen temi uvođenja novog kurikula u nastavu katoličkog vjeronauka. Uvodno predavanja održao je Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Sudionici su se u kratkim crtama upoznali s temeljnim pojmovima i smjernicama kurikularnog pristupa obrazovanju te poviješću i tijekom kurikuralne reforme u Republici Hrvatskoj. Nakon predavanja slijedile su dvije radionice na temu novog kurikula, koje su vodili Ivan Mikolić, ravnatelj Katoličke škole u Virovitici i Ivana Hac, vjeroučiteljica u Obrtničkoj školi u Osijeku. Voditelji su upoznali sudionike s ključnim pojmovima i naglascima kurikularnog pristupa poučavanju i novostima u odnosu na dosadašnje izvođenje vjeronaučne nastave. Kurikularni pristup u središte postavlja učenika, koji uz nastavnikovu pomoć i usmjeravanje te izvođenje pojedinih aktivnosti treba postići određene ishode. Ishodi učenja trebaju biti usmjereni na učenike, mjerljivi, fokusirani, konkretni i ostvarivi u zadanom vremenu te usmjereni na rezultat učenja, a ne na nastavne aktivnosti. Novi pristup poučavanju i nastavniku donosi više samostalnosti i mogućnosti u planiranju i izvođenju nastave.

Nakon teorijskog dijela sudionici su u skupinama i pojedinačno odrađivali postavljene zadatke i pokušali formulirati ishode na konkretnim primjerima za osnovnu i srednju školu te analizirali primjere uspješno ili neuspješno formuliranih ishoda.

Nakon zajedničkog objeda i kratke popodnevne stanke slijedila je molitva krunice i zajedničko euharistijsko slavlje koje je slavio vlč. Stipica Lešić, pastoralni suradnik u NCM Ivan Pavao II.

Posljednjeg dana susreta okupljenim je vjeroučiteljima s. Ivanka Mihaljević ponudila duhovni nagovor i promišljanje na temu Učitelj(i) vjere. Na temelju razmatranja prispodobe o talentima podsjetila je da talentima prethodi poziv na budnost i da glavni talent u životu učitelja vjere treba biti odnos s Bogom i rad na tom odnosu. Vjeroučitelj koji oduševi učenika svojim djelovanjem, ali ga ne usmjeri prema Bogu sličan je sluzi koji ulaže talente, ali ne ide u susret gospodaru. Razmatranje nad ikonom i litanijskim zazivom Škrinjo zavjetna, moli za nas sestra Ivanka potaknula je sudionike da promišljaju o trima elementima važnim za svoj život i poslanje: Božjem zakonu, hrani kojom hrane svoju dušu i molitvi koja treba prožimati njihov put i hod za Gospodinom.

Susret je završen zajedničkim slavljem svete Mise, koju su animirali vjeroučitelji, a predslavio fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, u koncelebraciji s vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem NCM Ivan Pavao II.

Gabrijela Miličević Mikić, vjeroučiteljica