Statistika uz 28. KD VBN

28. KATEHETSKI DAN VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Sarajevo, 31. kolovoza 2024. godine

Dobrodošli na 28. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije. Pozdravljam sve vas poštovane vjeroučiteljice i vjeroučitelje a na poseban način pozdravljam našeg nadbiskupa mons. Tomu Vukšića, generalnog vikara mons. Slađana Ćosića i sudskog vikara naše nadbiskupije fra Šimu Ivelja.

Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da se današnji susret dogodi: ravnateljstvu Katoličkog školskog centra sv. Josip na čelu s vlč. Mariom Ćosićem, sestrama Kćeri Božje ljubavi i tajnici Nikolini koja je sve ove dane strpljivo skupljala podatke i primala stotine vaših poziva.

 

Dopustit ćete mi da se osvrnem na proteklu školsku godinu prije nego što spomenem neke izazove koji su pred nama u školskoj i vjeronaučnoj godini koja započinje.

  • nastava katoličkog vjeronauka se na području Vrhbosanske Nadbiskupije odvija u 139 škola: u 81 osnovnoj i 58 srednjih škola.
  • u osnovnim školama vjeronauk je protekle školske godine pohađalo 7976 a u srednjim 4012 vjeroučenika.
  • ovako to izgleda po županijama:
  • Županija Središnja Bosna: u osnovnoj školi bilo je 3892 a u srednjoj 1926 vjeroučenika – u odnosu na školsku godinu 2022/2023. manje je bilo 209 vjeroučenika.
  • Kanton Sarajevo: vjeronauk je pohađalo 397 osnovaca i 160 srednjoškolaca – nedostajalo je 43 vjeroučenika.
  • Hercegbosanska županija ili Kanton 10: 146 osnovaca i 91 srednjoškolac su pohađali katolički vjeronauk – razlika u odnosu na predhodnu školsku godinu je 23 vjeroučenika.
  • Hercegovačko-neretvanska županija: u osnovnim školama je bilo 555 a u srednjim 236 vjeroučenika – nedostajala su 73 vjeroučenika.
  • Zeničko-dobojska županija: uz Središnju Bosnu ovo nam je po broju učenika druga županija – 1441 osnovnoškolac i 773 srednjoškolca su pohađala katolički vjeronauk – u osnovnim školama manje je bilo 95 vjeroučenika ali je broj u srednjim školama uvećan za 147 vjeroučenika.
  • Posavska županija: katolički vjeronauk u ovoj županiji pohađala su 1003 osnovca i 562 srednjoškolca – nedostajalo je 50 osnovaca i 19 srednjoškolaca.
  • Distrikt Brčko: katolički vjeronauk pohađalo je 365 vjeroučenika – 241 osnovac i 124 srednjoškolca – manje je bilo 7 vjeručenika.
  • Tuzlanski kanton: broj vjeroučenika u osnovnim školama bio je 301 a u srednjim 140 –  11 je učenika bilo manje u odnosu na školsku godinu 2022/2023. u osnovnim školama ali 10 učenika više u srednjim.
  • 110 vjeručiteljica i vjeroučitelja (laika, časnih sestara i svećenika) predavalo je katolički vjeronauk protekle školske godine na području Vrhbosanske nadbiskupije.
  • samo su dva manje u odnosu na školsku godinu 2022/2023. – za ilustraciju, školske godine 2015/2016. bilo nas je 142.
  • ove godine nas trajno napuštaju: u Brčkom Mara Kobaš, u Posavini s. Ana Oršolić, u Busovači s. Anđelka Jukić, u Tuzli vlč. Josip Antukić – iskreno im zahvaljujem za sve što su kroz mnoge godine učinili na području odgoja u vjeri naših najmlađih.
  • ove godine će nam se pridružiti: u Brčkom vlč. Josip Marković, u Orašju će se s porodiljnog vratiti Marijana Benković a sestru Anu će zamijeniti s. Anđelina Ivančić, u Žepču su novi vjeroučitelji s. Monika Martić i don Zvonimir Tomaš, najveće su promjene u Tuzlanskom kantonu – novi vjeroučitelji su vlč. Marcel Tunjić i vlč. Ivo Paradžik, u Busovači će sestru Anđelku zamijeniti s. Nikolina Mišković a Robert Lozančić i s. Franciska će nastaviti raditi do povratka Sanje i Marine s porodiljnog dopusta – svim novim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima želim dobrodošlicu i blagoslovljen početak poslanja.
  • sve više mladih svećenika prihvaća i započinje raditi u školama – radujem se ovoj spremnosti i zahvaljujem nadbiskupu i generalnom na njihovom doprinosu u, ponekad, teškom i mučnom popunjavanju praznih mjesta.
  • jedan apsolvent – vjeroučitelj se prijavio u Katehetski ured – hvala Bogu neće svi otići.
  • hvala svima vama drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji koji svakodnevno našim najmlađima svjedočite Boga ljubavi a na poseban način hvala vama kojima nije teško predavati u više škola i imati vjeronauk samo za jednog ili dva-tri vjeroučenika.

 

  • najveći izazov s kojim ćemo se susresti u školskoj godini koja je pred nama je kurikularna reforma.
  • prošle godine smo započeli svoju obuku za ovu reformu s trenerima koji su izrađivali novi kurikulum u Republici Hrvatskoj – nastavit ćemo u studenom ove godine u našem Centru za mlade – kod Nikoline su liste i molim vas da se upišete na jedan od ponuđenih termina – kao i do sada, pridružit će nam se vjeroučitelji iz banjalučke biskupije.
  • naša Biskupska konferencija je odobrila novi kurikulum a HBK nam je ustupila nove udžbenike – planirano je da se novim kurikulumom započne od iduće školske godine – u nekim županijama eksperimentalno se kreće s novim kurikulumom u 1. i 6. razredima osnovne i 1. razredu srednje škole – kako i s kojim udžbnicima nije nam jasno – sretno vama koji ćete u tim razredima predavati.

Svima nam želim blagoslovljen početak još jedne nove školske i vjeronaučne godine. Potičem vas na suradnju sa župnicima i župnim zajednicama. Potičem vas na međusobnu solidarnost. Kako reče u svojoj ovogodišnjoj poruci za početak nove školske i vjeronaučne godine predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju naše BK, biskup Palić,: budite svjedoci Božje ljubavi svaki dan u molitvi, radu i učenju – budite svjedoci Božje ljubavi u našim obiteljima, školama, župnim zajednicama i društvu u kojem živimo. Pratimo svoju djecu i mlade na putu njihova odrastanja u mudrosti i milosti, u znanju i jakosti, u religioznim i moralnim vrjednotama bez kojih nije moguć cjelovit odgoj ljudske osobe.

don Tomislav Mlakić, predstojnik KUVN