Duhovna obnova za vjeroučitelje – Buško jezero

Vjeroučitelji sjevernih dekanata Vrhbosanske nadbiskupije – brčanskog, doborskog, šamačkog, tuzlanskog, usorskog i žepačkog od 17. do 19. travnja sudjelovali su na duhovnoj obnovi koju je organizirao Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije.

Obnovu je u samostanu-duhovnom centru »Karmel sv. Ilije« na Buškom jezeru vodio p. Mato Anić, glavni urednik/ravnatelj Radio Marije BiH.

Susret je započeo razmatranjem o čovjeku kao pozvanom biću. Voditelj je naglasio kako je otvaranje stvarnosti u kojoj živimo preduvjet za ostvarenje sreće te kako je ovo otvaranje trajan proces. Čovjek se ne može ostvariti samo po svojim projektima i zamislima te treba prestati grčevito kontrolirati vlastiti život i prepustiti se događajima kako bi prepoznao i ostvario višestruki poziv koji mu Bog upućuje. Temeljni poziv je onaj na postojanje, a zatim na sazrijevanje i izlazak iz vlastite uskoće. Bog bdije nad svakim pozivom, a čovjek treba uvijek iznova potvrdno odgovarati kako bi mogao rasti i napredovati. Ignoriranje Božjeg poziva rađa frustraciju, kojoj često ne možemo prepoznati pravi izvor. Smisao života ostvaruje se u odgovorima na pozive i stoga je potreban stalni hod.

Drugi dan obnove sudionici su razmatrali o Božjoj nazočnosti u vlastitom životu. Pater Anić istaknuo je kako je bitno ne govoriti Bogu, nego govoriti s njim i otkrivati ga u vlastitoj povijesti, vlastitom tijelu, osjećajnosti, razumu i volji te po duhovnim darovima. Nakon razmatranja sudionici su imali prigodu za razgovor s voditeljem i slavlje sakramenta pomirenja, a zatim je slijedilo zajedničko euharistijsko slavlje. Drugi dio dana obilježila je radionica pod vodstvom don Ante Ledića, ravnatelja KŠC Sv. Pavao u Zenici i gosp. Kenana Hodžića, tajnika Odbora za međureligijsku suradnju. Voditelji radionice podijelili su s vjeroučiteljima jedinstveno i autentično iskustvo međureligijske suradnje na području grada Zenice te svojim svjedočenjem otvorili nove obzore za rad na izgradnji mira i povjerenja, nužan za duhovnu obnovu društva oko čijeg su ostvarenja po svojem poslanju vjeroučitelji na poseban način pozvani. Dan je završen razmatranjem o osobi Isusa Krista i euharistijskim klanjanjem.

Posljednji dan boravka u karmelu započeo je euharistijskim slavljem u crkvi sv. Ilije, koje je predslavio p. Mato Anić, uz koncelebraciju don Tomislava Mlakića, predstojnika Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i o. Zvonka Martića, priora samostana. Duhovna obnova završena je razmatranjem o središnjem događaju povijesti spasenja, Gospodinovom uskrsnuću.

Gabrijela Miličević Mikić