XIX. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije

U izmijenjenom terminu u odnosu na prethodne godine, u Sarajevu je 27. lipnja u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu upriličen 19. po redu Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije.

Okupljenima se, uz predstojnika Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije dr. Tomislava Mlakića i vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka kard. Puljića, u predavanju na temu Kateheta i granice poslanja obratio i dr. fra Ivan Šarčević. Nakon toga uslijedilo je i misno slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koje je predslavio kardinal, za vrijeme kojeg je podijeljeno 13 kanonskih poslanja vjeroučiteljima.

Na početku susreta nazočni su otpjevali pjesmu Krist na žalu nakon čega je vjeroučiteljica Marija Ćelam pročitala molitvu vjeroučitelja. Potom je uslijedilo obraćanje predstojnika KUVN-a dr. Mlakića koji je objasnio razlog za promjenu termina održavanja susreta budući da novi nadnevak odgovara većini.

U svojem pozdravnom govoru kard. Puljić je rekao kako je istinski radostan jer se već 19 godina redovito održava Katehetski dan, te istaknuo kako je cilj vjeronauka da djeca postanu vjernici. „Ukoliko vjeronauk ne vodi k misi, on je promašen jer euharistija je središte, izvor i uljev. Mi moramo priznati da često ostajemo samo na spoznajnoj razini koja je jako važna, ali ako to što spoznaju ne zavole, nećemo uspjeti“, naglasio je kardinal u svojem obraćanju.

 Osvrt na školsku i katehetsku godinu

Potom je o protekloj školskoj i katehetskoj godini izvijestio predstojnik Mlakić. Između ostaloga govorio je o normama i rasporedu po školama. Istaknuo je sudjelovanje na zasjedanju Vijeća za katehizaciju HBK-a u Zagrebu te sjednicu Vijeća za katehezu Biskupske konferencije BiH. Spomenuo je i stručne ispite koji nisu usklađeni po županijama te se svode na formalnost. Nazočne je upoznao sa sudjelovanjem na trodnevnom susretu u Rimu kojega je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Također, govorio je i o potrebi otkrivanja novih modela u katehizaciji mladih i njezinu povezivanju s molitvom, karitativnim djelovanjem, liturgijom i hodočašćima. U svojem obraćanju govorio je i o duhovnim vježbama za vjeroučitelje koje su održane u nekoliko gradova, na kojima je od 137 vjeroučitelja sudjelovalo njih 117. Na kraju je naveo podatak kako se vjeronauk u prošloj školskoj godini predavao u 150 osnovnih i srednjih škola koje imaju 21 264 vjeroučenika, te kako se taj broj stalno smanjuje što rezultira smanjenjem norme, dok se 11 vjeroučitelja nalazi na čekanju.

Kateheta i granice poslanja

Središnje predavanje održao je fra Ivan Šarčević, prvi predstojnik KUVN-a, profesor pastoralne teologije i katehetike na Franjevačkoj teologiji. Na početku je rekao kako bi na temu predavanja Kateheta i granice poslanja dodao još i granice objave, vjere i granice Crkve.

Predavač je kroz analizu četiriju biblijskih likova: AmosaJoneHagare i Marije Magdalene u današnjem kontekstu pokušao odgovoriti na pitanje koje sebi vjeroučitelji često postavljaju: „Kamo i komu ići i biti vjeroučitelj?“ Govorio je o Amosu kojega je Gospodin uzeo od stada jer je bio stočar, i premjestio skroz u Sjeverno kraljevstvo koje je bilo u kritičnoj situaciji.

„Za razliku od Amosa koji odlazi dragovoljno, Jona je čovjek koji bi ipak želio određenu vrstu komotnosti, što je posve i ljudski. Zato je Jona model protivljenja Božjem pozivu ili uskraćivanja odgovora i protivljenja da se ide ‘strancima’“, rekao je fra Ivan u svome predavanju i u nastavku o granicama objave, vjere i Crkve govorio je kroz likove dviju biblijskih žena. Istaknuo je i razmišljanje velikog teologa R. Guardinija koji je rekao kako kršćanstvu islam ne predstavlja „opasnost“ kao dalekoistočne mistične vjere. Predavač je na kraju dodao kako su vjeroučitelji na svjedočanstvo pozvani da svjedoče i ondje gdje žive muslimani i pravoslavni.

Nakon predavanja nazočni su imali mogućnost postaviti pitanja, a potom je uslijedio središnji dio dana, sveta misa koju je predslavio kard. Puljić uz koncelebraciju desetak svećenika. „Bog nikoga nikada nije prevario, nikada nije zakazao. Zato je potrebno u nama svima odgajati pravi duh povjerenja u Boga i da vjerujemo u njegovu riječ povjerenja koju ćemo prenijeti drugima. To opredjeljenje, to svjedočenje da moja vjera bude naviještanje Radosne vijesti“, rekao je, između ostaloga, kard. Puljić u svojoj homiliji.

Prije završetka mise podijeljeno je 13 kanonskih poslanja vjeroučiteljima osnovnih i srednjih škola, a potom su uslijedili okrjepa i razgovor kod obiteljskoga stola. (KT)