24. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, 24. nadbiskupijski Katehetski dan održan je 29. kolovoza, kada se Crkva spominje Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Katehetski dan, redoviti godišnji seminar za katoličke vjeroučitelje/ ice u osnovnim i srednjim školama s područja Vrhbosanske nadbiskupije, okupio je sudionike iz cijele nadbiskupije, a dočekao ih je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, koji je moderirao ovaj susret, u ime vlč. Tomislava Mlakića, ravnatelja Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predstojnika Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, opravdano odsutnog.

Prigodna obraćanja
Okupljene u NCM-ovoj dvorani Renovabis, među kojima su bili i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić te nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, najprije je pozdravio domaćin – ravnatelj Centra vlč. Šimo Maršić, izrazivši im srdačnu dobrodošlicu, te također zahvalivši im za dosadašnju suradnju i pozvavši ih na novo surađivanje na raznim projektima.

Potom je uslijedilo obraćanje mons. Ćosića. „Danas, nekako se poklapa da slaveći mučeništvo Sv. Ivana Krstitelja prigoda je podsjetiti prije svega na svjedočanstvo vjere, na svjedočanstvo života, a onda će iz toga riječi pomoći da to vaše svjedočanstvo, vaša vjera, ono što ste tijekom studija naučili dopre do onih kojima prenosite vjeru, koje učite hoditi u vjeri“, poručio je mons. Slađan.

Uslijedio je kratki nagovor kard. Puljića tijekom kojega je istaknuo da je vrlo važno jedno ovakvo zajedničko okupljanje i razmjena iskustava. „Hvala vam što ste došli i u ovoj specifičnoj situaciji – koronavirus blokirao je mnoge relacije i u opasnosti je da i nas blokira, naše poslanje. Mi sad moramo pronaći načina, unatoč svoj toj krizi, kako izvršiti svoje poslanje. Odgoj za vjeru ne može biti blokiran, on mora uvijek tu biti prisutan, zato je prevažna ta komunikacija koju će imati Katehetski ured s vama, roditeljima, školama i župskim zajednicama“, kazao je među ostalim nadbiskup Puljić.

Budući da je u prvom dijelu programa bio nazočan i mons. Vukšić i on se obratio okupljenim vjeroučiteljima i katehetama, te izrazio svoju radost jer mnoge već poznaje, kao i nadu da će i ostale imati priliku upoznati i surađivati s njima. „Zaista mi je drago što smo zajedno ovdje, i još više mi je drago što se već tolike godine okupljate oko svog nadbiskupa da zajedno dogovarate zajedničke planove kako doprijeti do mladih kojima ste poslani“, kazao je mons. Tomo.

Kakav vjeroučitelj treba biti?
U nastavku, prigodno predavanje na temu Katehetika u mrvicama Ivana Pavla I., održao je nadbiskup Vinko. On je svoje izlaganje koncipirao u nekoliko dijelova, progovorivši tako na jasan i koncizan način o: Vjeroučitelju kao vjernikuVjeroučitelju kao čovjekuVjeroučitelju kao stručnjakuKorisnim sposobnostima te o Vjeroučiteljevu izgledu i ponašanju.

Zatim je djelatnica NCM-a Minja Todorović prezentirala djelovanje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., sprovevši najprije među okupljenima zanimljivu online anketu o tomu koliko su upoznati s dosadašnjim aktivnostima Centra i koje bi oni aktivnosti predložiti za ubuduće, a odgovori su bili vidljivi odmah kroz prezentaciju na projektorskom platnu. Naglasak je u nastavku stavila na novu strategiju koju NCM nastoji provesti, a to je Revitalizacija župnih zajednica, približivši je nazočnima

Znati biti učenik
Poslije kratke stanke, odnosno prigode za sakrament ispovijedi, svečanu svetu misu predvodio je kard. Puljić u zajedništvu s mons. Slađanom, vlč. Maršićem i još pet svećenika, koji su prethodno bili na raspolaganju za ispovijed.

Nakon svetopisamskih čitanja koja su čitali vjeroučitelji, kao i molitvu vjernika, i naviještenoga Evanđelja, kardinal je uputio prigodnu propovijed. Naznačio je kako je koincidencija da se 24. katehetski dan poklapa sa slavljem Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja, koji je bio preteča Isusov i u riječi i u životu. „Svi smo mi, na neki način, u ulozi Ivana Krstitelja, kao što je Ivan ulogom pokazao Isusa – to je i naša uloga: usmjeriti živote mladih na Isusa Krista, i to je cilj iz uvjerenja najjačeg pokazati Isusa (…) Ivan nije imao vjeroučenika, nije imao župnika, nije imao ni crkvu, a tako je hrabro živio i svjedočio. Zato je prevažno znati biti učenik i tko god je iskreno otvoren može naučiti. Prva lekcija koju moramo znati je biti učenik. Tek pravi učenik može biti i pravi učitelj – učitelj Božje riječi“, posvijestio je kardinal Vinko.

U nastavku je naznačio kako je za postojanost, ustrajnost i vjernost nužno predanje Božjoj volji, Božjoj milosti. „Usvajanje Božje riječi je molitva kojom otvaramo srce da Božja se utjelovi u nama. Zato vas hrabrim u ovim vremenima – svako vrijeme ima svoje breme – kada je koronavirus prepao mnoge kao da smrt ne postoji bez toga (…) budite odgovorni u svojoj zajednici, ali ne treba nas to blokirati, valja nastaviti raditi i djelovati, te svoje poslanje vršiti upravo svjedočeći, navješćujući, a onda mi trebamo i izmoliti: zaustavi Bože ovu ‘kugu’. Ona nije slučajno poslana u ovim vremenima kad se srozala kultura morala, odgovornosti (…) Ljudi nisu više oduševljeni za Isusa Krista (…) Rimsko carstvo se urušilo baš urušavanjem morala i Europa će se urušiti ako ne snosimo svoju odgovornost. Zato, neka nam Sv. Ivan izmoli tu  hrabru vjeru da znamo odgovoriti za dano u ovim vremenima i na ovim prostorima“, poručio je kard. Puljić.

Na kraju misnog slavlja upriličena je i podjela kanonskih poslanja za vjeroučitelje, a potom je mons. Slađan iskoristio priliku i da zahvali svima na dolasku, ali i Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. i njegovim djelatnicima za besprijekornu organizaciju i gostoprimstvo.

Druženje je nastavljeno uz zajednički objed.
(preuzeto sa www.nedjelja.ba)