Susreti koji obogaćuju

Djeca i mladi župe sv. Ane Domaljevac jedva su dočekali period ublažavanja mjera zbog pandemije „koronavirusa“ .

Najprije su framaši obilježili Svjetski dan zaštite okoliša i organizirali čišćenje župskog dvorišta i vjeronaučne dvorane. To je ujedno bilo uređenje okoliša za slavljenje sakramenta krizme koja je tog vikenda proslavljena u župi. Na kraju su upriličili Eko kviz, da provjere koliko im je ekologija bliska, koliko su upoznati sa nekim važnim podatcima o razgradnji tvari i štetnom utjecaju na eko sustav, o načinima recikliranja i o sv. Franji – zaštitniku ekologije. Cilj je bio potaknuti mlade „da budu svjesniji brige i zaštite našega zajedničkog doma“ kako nas poziva papa Franjo.

Radosni su četvrtaši jer smo nakon odgađanog termina proslavili svečanost Prve svete pričesti. Nedjelju nakon toga smo slavili svečanuEuharistiju zahvalnicu za kraj školske godine. Uz par recitacija upriličilismo prigodni prinos darova i molitvu vjernika. Zahvalili smo Bogu za primljene milosti i molili za mudrost da pametno koristimo svoje slobodno vrijeme i  ne zanemarimo svoje vjerničke dužnosti tokom ljetnih odmora.

Slijedeću nedjelju su obilježili naši sportaši. Svjesni da su talente primili kao čisti Božji dar usavršavali osobnim zalaganjem i uloženim trudom. Zahvalili su Bogu za vrhunske uspjehe koje su ostvarili tokom godine. Prinijeli su Bogu svoj ruksak sa molbom da kao što u nj stavljaju najnužnije za treninge da i u srce pohranjuju ono najbitnije, kako bi na terenu mogli svjedočiti svoju vjernost Bogu. Prinijeli su crveni i žuti karton sa molitvom da se korektno odnese prema svima i da nauče praštati, tolerirati druge i poštovati pretpostavljene.

U ovom vremenu nesigurnosti sve je postalo upitno, tako su djeca sa strepnjom iščekivala najavljene „ministrantske igre“ prošloga vikenda. I lipanjsko vrijeme je prevrtljivo i nestabilno, svako malo nas iznenadi pljusak. Usprkos svemu, hvala Bogu, dogodile su se, šestu godinu zaredom. Jutro je osvanulo oblačno, sa ponekim prosijavanjem sunčevih zraka. Okupilo se pedesetak djece i mladih. Započeli smo molitvom u crkvi koju je predvodio župski vikar fra Marinko Živković. S. Ana Oršolić je sa framašima pripremila i osmislilaraspored dana: zabavnog dijela i animaciju desetak društvenih igara. Kroz kviz znanja provjerila seusvojena vjeronaučna građa. Pjevalo se, plesalo, družilo i istinski, u zajedništvu zabavljalo. Župsko dvorište je prštalo životom i radošću. Bilo je prepuno mladenačkoga smijeha, dječje vriske i navijačke atmosfere. Dinamiku je unijela kiša koja nas je nekoliko puta primorala da nastavimo igru u vjeronaučnoj dvorani. Iako su neke igre već bile poznate kao npr. natezanje konopca, skakanje u vrećama, ispuhavanje balona, gašenje požara … djeca su uživala, a dobro su se snalazili i u novim igrama. Podijeljeni u četiri tima sa puno srčanosti dali su najbolje od sebe, ujedinjeni željom prikupiti što veći broj bodova, koje su „sudci“ pomno bilježili. Na kraju su svi sudionici dobili spomen pohvalnice, a nakon slasne zakuske, koju je darovao župnik fra Anto Pušeljić, razišli smo se radosni i obogaćeni novim lijepim susretom.

Kao kruna događanja posljednjih mjeseci bilo je Dječje ljeto koje smo ostvarili u suradnji sa Nadbiskupijskim centrom za mlade iz Sarajeva. Animatori su kroz edukativne radionice, igre i ples priredili djeci i mladima nezaboravne trenutke, kako jedna sudionica reče: „Ovo je nešto najljepše što sam do sada doživjela!“

s. Ana Oršolić