PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Približuje se vaše otkupljenje.

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba narodâ zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.

Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji.

Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Riječ Gospodnja.

Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama poručuje nam Gospodin u današnjem evanđelju. Potpuna suprotnost onome u što smo mi pretvorili vrijeme došašća. Od terminologije do praktičnog života u svakodnevici. Advent preskačemo. Nema priprave, nema molitve, nema iščekivanja, nema postupnosti, traži se sve sad, sve odmah. Tijekom došašća održava se mnoštvo aktivnosti s pridjevom božićni, nažalost i u crkvenim zajednicama. Nije to dobro svjedočanstvo i ne donosi dobre plodove. Gospodin dalje poziva: Budni budite i u svako doba molite. I nastavlja: da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega. Sadašnji trenutak mnogi doživljavaju apokaliptičnim, i on to možda i jest, no opće duhovno ozračje ne odaje da smo zainteresirani za vječnost. Odvažimo se, unatoč svim nevoljama na koje nailazimo, katolički proživjeti ovo milosno vrijeme u koje smo zakoračili.

Gabrijela Miličević Mikić