Dani kruha

Listopad je poseban po čaroliji boja jeseni, po Tjednu prava djeteta i naravno po Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Rano jutro, dvorište OŠ Bila obasjano toplim sucem, puni se živim smijehom i grajom svih sudionika ove manifestacije.

19 osnovnih i 11 srednjih škola sa područja Županije Središnja Bosna , pune okićene štandove toplim pecivima, pitama, pogačama, kolačima, ukrašavaju ih cvijećem i kukuruzima i svim jesenjim plodovima, voćem i povrćem. Graja se povećava a radost na dječijim licima je neizmjerna. Vesela su i lica njihovih vjeroučitelja, učitelja, nastavnika i profesora. Toliko zahvalnosti na jednom mjestu.

Velika povorka kreće prema crkvi Gospe Žalosne, svetištu Kalvarija u Malom Mošunju, na svetu misu. Put do svetišta je prava Kalvarija, ali malim i velikim hodočasnicima to ne predstavlja težak zadatak.

Kolika milosti i veselje ! Stotinu glasova ko jedan zapjeva: Kriste u tvoje ime sad smo ovdje mi !

Nakon mise koju je predvodio župnik župe sv.Juraja u Vitezu fra Velimir Bavrka, ispunjeni Božjim blagoslovom hodočasnici se vraćaju u nekakvom posebnom miru i tišini.

I opet smijeh i graja ispuniše školsko dvorište. Počela je priredba a i natjecanje za najkreativniji štand ovogodišnje smotre.

Dok je povjerenstvo zasjedalo, usput se što god i pojelo sa štandova.

Mame su se baš potrudile, a i bake čini mi se! Bilo je tu i starih jela iz ovoga kraja, tipičnih za Hrvate Srednjobosanske županije.

Na štandovima izvješene krpe sa natpisima poput : “Valjana domaćica kućna je dika i mužev ponos” i ” Domaćice manje zbori da ti ručak ne izgori”!

Recitirale su se pjesme o kruhu, žitu, pekarima i jeseni, pjevali su se hitovi dječijih pjesama sa festivala “Dok teče Lašva”, sve u svemu: “Dan za sjećanje”.

Na kraju samoga dana proglašeni su pobjednici ovogodišnje smotre koji će sljedeće godine biti domaćini. Osnovna škola “Nova Bila” i Srednja škola “Nova Bila” otvorit će vrata svoga školskog dvorišta i ugostiti sve škole na sljedećim Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Vanja Džambas