Korizma u KŠC – u „Sv. Josip“ Sarajevo

Katolički školski centar „Sv. Josip“ već godinama tradicionalno korizmenim petkom sa svojim učenicima prati Isusa Krista u njegovoj muci zbog našeg spasenja.

Kako strukturu Centra čine različite škole, svakog petka druga škola organizira ovaj događaj. Predvoditelji su ravnatelj našeg Centra vlč. Ivica Mršo te vlč. Mario Ćosić, ravnatelj Internata. Aktiv vjeroučitelja nastojao je svakog petka na drukčiji, ali blizak način učenicima, prikazati muku i smrt Isusa kao jasan znak Njegove vjerne ljubavi. Antonija Jerkić, učenica  IX. razreda, svojim promišljanjem o predanju Krista napisala je tekst za četrnaest postaja i probudila svijest da je Isus pred nama.

1. Isusa osuđuju na smrt

Isuse, zar Tebe osudiše na smrt, Tebe koji nisi okaljao svoju dušu grijehom i prijevarom, Tebe koji si bio jedini čist i pravedan u toj ljudskoj masi, Tebe pored svih varalica i lopova. Ipak, kolika je tvoja ljubav, ti si im oprostio i ponudio im povratak. To nitko ne bi učinio, Ti si jedini i svet u svojoj čistoj ljubavi.

2. Isus prima na se križ

I podigao si na se križ, ponio to teško breme na svojim izmučenim leđima. Ti nisi poput svjetovnih kraljeva, onaj koji ne skida grimizne ogrtače i pozlaćene halje Ti si kralj svih nas, običnih ljudi, onih često puta zgaženih, ali i onih koji gaze, jer nemjerljivo je tvoje srce.

3. Isus pada prvi put pod križem

I pao si prvi put, nadvladao je Tvoje tijelo teški križ, posrnuo si i srušio se. A svijet je nastavio pljuvati po Tvom izmučenom biću. Neznalice, nevjernici, nisu vidjeli sjaj u Tvojim očima koji sezao je daleko u budućnost, u nove i svjetlije dane.

4. Isus susreće svoju svetu Majku

Prišla ti je, uplakana, bilo joj je teško izgubiti jedinoga sina na tako bolan i kidajući način. Zna ona da čista je Tvoja duša, neokaljano Tvoje srce, ali plače, roni teške gorke suze što rastaviše joj osjećaje i izgnaše radost života. Svu je patnju podnijela, s crnom se zemljom sastala, sve za naše otkupljenje i svoga sina.

5. Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ

Bio si slomljen, nadljudske boli za nas koji ne vidimo Tvoju žrtvu. Našao se tu i Šimun Cirenac. On je znao što činiš. Podigao je križ i ponio ga na svojim jakim leđima. Pomogao Ti je u zadnjim trenutcima, ali nije ostao nenagrađen. Ako i mi danas, nakon toliko tisuća godina, ponesemo nakratko nečije teško breme, Ti ćeš to znati cijeniti.

6. Veronika pruža Isusu rubac

Našla se u toj masi ogavnih pokvarenjaka i Veronika. Pružila Ti je rubac utjehe, da obrišeš krvavo lice i barem na čas utažiš teške patnje. Ostavio si trag svoga svetog lica na tom rupcu, Veroniki za nagradu, da zna da svaka pružena slamka spasa  u Tvom Kraljevstvu nađe odgovor.

7. Isus pada drugi put pod križem

Nema više snažnih ruku Šimuna Cirenca, pao si drugi put pod snažnim bremenom, izdala te Tvoja snaga i srušio si se, srušio se i podlegao za mene, moje prijatelje, obitelj, za sve nas koji zaboravljamo Tvoju muku i smrt.

8. Isus tješi jeruzalemske žene

Rekao si im da ne plaču, utješio si ih, umirio im teške muke i obrisao plačna lica. Čemu plaču- pitao si, čemu plakati kad dolaze slavni dani, a ako treba zbog njih podnijeti i tešku muku, sve ćeš učiniti. I zato si Ti naš Odabrani, onaj koji tješi i pomaže tužnima, zlostavljanima i ostavljenima.

9. Isus pada treći put pod križem

Ah ne, pao si i po treći put, nadolaze najteži trenutci. Trpiš psovke i pljuvanje rimskih legionara. Ruke Šimuna Cirenca već su davno iza Tvoga križnog puta. Malaksao si, gubiš svijest, snagu i prisebnost, ali nikad ne zaboravljaš dobra djela koja učiniše ljudi u masi… jer pali će se podići.

10. Isusa svlače

Svukli su s Tebe halje natopljene znojem i krvlju mučeničkom, bacili su gadnu kocku. Ponizili su Te, zgazili kao psa, gurnuli previše ispod granice ljudskosti. U ruglo su Te pretvorili. Ali nisu pobijedili. Pobijedio si Ti, pobijedio jer si moga oprostiti, zaboraviti i primiti pokajanje iz grješnih usta.

11. Isusa pribijaju na križ

Ah, ah, kakvi su to gešni čavli u Tvojim dlanovima, kakve su to vojničke ruke što zaboraviše da si makar živo biće, ako ne Gospodin? Kako li samo brzo zaboravljamo  da nisu svi nadređeni na zemlji nadređeni i na nebu, da nisu svi potlačeni na grumenu zemlje  potlačeni u Kraljevstvu Božjem. Stanimo malo, pogledajmo, dajemo si prevelike ovlasti, a ne pogledamo pritom ni na trenutak na Tebe koji si sve izdržao za nas, nezahvalnike.

12. Isus umire na križu 

Izdahnuo si, spustila se tama. Provjeriše i utvrdiše da si mrtav. Ima li više imalo nade u ovim tmurnim vremenima. Podno Tvojih nogu plaču žene, jadikuju, a ne znaju da najsvjetliji trenutci tek dolaze.

13. Isusa skidaju s križa

Na nagovor dobrih ljudi, skinuli su te s križa, s rugla, kao da si bio razbojnik, a ne Bog. Skromno si se rodio, skromno i umro, a postao veći od bilo kojeg svjetovnog kralja rođenog i pokopanog u raskoši.

14. Isusa polažu u grob

Položili su Te u grob, ovdje završava Tvoja muka i smrt, Tvoj križni put, ali i počinje nova svjetlost, nova nada i Tvoja ljubav tek je sada na vrhuncu. Iako si prošao puno i Tvoju patnju teško možemo razumjeti, možemo se bar spomenuti, bar sjetiti i nikada na ovaj ili sličan način ne nauditi svom bližnjem.