Križni put na Kalvariji

Vjeroučiteljica Vanja Džambas je u OŠ “Bila” i ove godine organizirala Križni put za učenike na jednom od najljepših svetišta Središnje Bosne – Kalvariji.

“Bože, ne tražim lakši križ, već snažnija ramena.”

                                                           sv. Augustin

Svjedoci smo današnje ubrzane svakidašnjice, vremena materijalizma, kao i potrage za srećom.

U tu suludu utrku, htjeli ili ne, svi polako zakoračimo a onda nas život gurne ili sjurne na najteži mogući način,i bez okretanja za sobom, grabimo naprijed, Žudimo za “još nečim” a ne osvrćući se natrag niti razmišljajući o posljedicama.

Roditelji  u potjeri za egzistencijom preskaču najljepše doba svoje djece, djeca u trendu popularnosti preskaču svoje najljepše doba.

Jedemo a nismo gladni, družimo se a umorni smo, postimo a jedva čekamo ponoć, da se omrsimo.

“Posti od nestrpljenja i pretjeranih očekivanja”.

U namjeri, da usporimo životni tempo i okrenemo se jedinoj Istini, OŠ “Bila” s vjeroučiteljicom Vanjom Džambas i ove godine organizirala je Križni put za učenike 25.3.2015. g., na jednom od najljepših svetišta Središnje Bosne –  Kalvariji, moleći ne za lakši križ već za snažnija ramena.

Kako je prošle godine sama zamisao prepoznata kao nešto vrijedno,ove godine organizaciji Križnog puta priključile su se i  OŠ “Novi Travnik” sa vjeroučiteljicama Irenom Pranjić i Ljiljanom Vuleta, OŠ” Dubravica” sa vjeroučiteljem Bernardom Herakovićem i nastavnicom Gabrijelom Sučić, SŠ” Nova Bila” sa vjeroučiteljicom Anicom Jurišić. Križni put koračala je i učiteljica OŠ”Bila”Anita Štrbac.

Idući od postaje do postaje Križnog puta, i ako je bio kišan dan, popeli smo se na sam vrh Kalvarije gdje je sv. misu predvodio župni vikar fra Ivan Kasalo.

Vođeni geslom “Ne hvali se onim što ti činiš za Krista, hvali se onim što Krist čini za tebe”, i ovaj Križni put, s Božjim blagoslovom neka bude vodilja svim učenicima kao i učiteljima.

“Bog je tako ljubio svijet, te je dao svoga Sina Jedinorođenca, tko god u njega vjeruje, ima život vječni”.  Iv 3,16

Vanja Džambas