Biblija, sport i zajedništvo

Ekipa Internata KŠC- a „Sv. Josip“ Sarajevo – uspješan sudionik biblijskih društava u popularizaciji Svetog pisma, Ohrid 2015. godina.

Hrvatsko biblijsko društvo (u daljnjem tekstu: HBD) u suradnji s albanskim, srpskim i makedonskim biblijskim društvom od 2. do 5. rujna 2015. godine organiziralo je uz pouku  o Svetom pismu i sportske aktivnosti u dvije discipline nogometa za mladiće i odbojke za djevojke s ciljem zbližavanja dviju stvarnosti; Biblije i sporta.

Tumačenje biblijskih tekstova Grega Morgana, koji  je trenutno voditelj za sve kršćane u sportu Velike Britanije, išlo je u smjeru otkrivanja važnosti uloge Boga u životu sporta/sportaša. Sudionicima susreta je Morgan naglasio da su slika Božja i da im to treba uvijek biti na umu.  Također, Morgan je sudionicima dao važne smjernice što kršćanina čini sportašem i naglasio da ne igra za svoju slavu, nego za proslavu Boga. Kršćanin igra za tim i u prekršaju  pruža ruku pomirenja. Jer ne smije se misliti da je sport proslava nas samih, ne činiti da postižemo svoj uspjeh slavom ovog svijeta. U vlastitom uspjehu potrebno je dati Bogu slavu, jer On je izvor naših sposobnosti.

Ovo je bio već treći susret biblijskih društava za ostvarivanje jednog odciljeva – približavanja Biblije mladim srcima koja se žele ostvariti  i u sportu. Ovom susretu pridružio se i vlč. Davor Topić, koji djeluje u Skoplju.

I da ne zaboravimo čarobnu riječ zahvale direktoru HBD-a gosp. Damiru Lipovšeku i predsjedniku HBD-a gosp. Draženu Brodariću koji su nas pozvali i podržali u sudjelovanju projekta “Bog u sportu” kroz temeljnu misao – ŽIVA RIJEČ.

Kao trener zahvaljujem nogometnoj ekipi na uloženom trudu, igri bez psovke i na tom što su iz utakmice u utakmicu naglašavali koliko je važna timskaigra i osvojili treće mjesto.Zahvaljujem odbojkašicama  na osvojenom prvom mjestu, jer ono što je iz njih zračilo jest zajednički poticaj. Važno je naglasiti da od pet zemalja koje su sudjelovale u turniru najbolji nogometaš je iz našeg tima Internata Antonijo Ćorić i najbolja odbojkašića također iz tima Internata Antonela Marković.

Veliko hvala i ravnatelju Katoličkog školskog centra vlč. Mariu Ćosiću koji nas je podržao, no nedostajala nam je  i njegova fizička podrška koju smo imali na prošlom susretu. Zahvalu upućujemo i odgojiteljima u Internatu s. Leonardi Pirner i vlč. Oliveru Jerkoviću koji su našedužnosti  preuzeli da bismo mi mogli neometano otići.

Svako putovanje ima i svojih poteškoća ili još bolje prilika da se drugi pokaže Božjom slikom koja uvijek pruža ruku pomoćnicu. Zato hvala vlč. Marijanu Gegi iz Skadra što je zajedno sa svojim mladima učinio kršćansko djelo ljubavi i iskazao nam pomoć u nevolji. Hvala svim predstavnicama protestanata Albanije osobito Gjergiju Ndociu i Altinu Hysiu što su također bili dio mosta da sretno stignemo kući.

Hvala Bogu što nas prati i potiče na djela ljubavi!