Dani kruha i plodova zemlje – Kupres

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje.

Svečanostima Dana kruha, uz  molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima,  uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

I ove godine u našoj školi obilježena je već tradicionalna manifestacija  ”Dani kruha i plodova  zemlje”. Iako se trebala održati u gradskom parku, zbog vremenskih neprilika premještena je u  prostorije naše škole.

Svaki je razred na nekoliko stolova mogao izložiti sve ono što su njihove majke i bake večer prije marljivo pekle i spremale. U goste nam je došla i SŠ ”Kupres” koja je također imala nekoliko svojih izložbenih stolova . Prije kušanja jela, ravnatelj škole Marko Tovilo  pozdravio je sve nazočne, a nakon njega kapelan Vedran Lešić blagoslovio je svu hranu koju su učenici odmah pošli kušati.

Članovi literarne sekcije sami su napisali religiozne  lirske pjesme na temu ”Svetac o kruhu” te nam pokazali kako kruh nije samo hrana, nego i velik blagoslov te nas nasmijali svojom izvedbom.

Dramska sekcija pod vodstvom nastavnice  Josipe Čolić  također je  bila marljiva te nam pripremila igrokaz pod nazivom ”Ostvareni san” . Završetkom ovog igrokaza svi su posjetitelji polako krenuli svojim kućama i tako su završili ovogodišnji Dani kruha.

 Matea Barišić IX.b