Učenici religijske sekcije gimnazije KŠC „Petar Barbarić“ Travnik posjetili misijsku središnjicu u Sarajevu

Tijekom mjeseca listopada, a povodom Svjetskog dana misija, 24. listopada 2021., u našem Centru je organizirana misijska akcija skupljanja novčanih priloga za misiju Adea u Ugandi i misionara Vrhbosanske nadbiskupije don Gabrijela Jukića. Po završetku akcije naše dvije škole, Osnovna škola i Gimnazija, te Nadbiskupsko sjemenište „Petar Barbarić“ Travnik za misiju su skupili 2.295,00 KM.

Učenici religijske sekcije Gimnazije, uz pratnju voditeljice prof. Marije Glavaš i pedagoginje Žane Topalović Tomić, u srijedu, 1. prosinca 2021., posjetili su Nacionalnu Upravu PMD BiH Misijska središnjica Sarajevo da bi uručili skupljena novčana sredstva za Ugandu. Dočekao nas je don Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Kroz ugodan razgovor i druženje don Luka je predstavio rad misija te bogatstvo misijskog djelovanja jer ono pokazuje djelotvornu ljubav na koju je svaki kršćanin pozvan.

Pored Misijske središnjice, uspjeli smo posjetiti i Aškenašku sinagogu u Sarajevu, a Vladimir Andrle, potpredsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”, dao nam je osnovne informacije o jevjerskoj zajednici u Bosni i Hercegovini te o samoj sinagogi.

Nakratko smo ušli i u Sabornu crkvu rođenja Presvete Bogorodice te vidjeli ikone na ikonostasu iz 16. stoljeća koje su dar carske Rusije te ostale izložene ikone i unutrašnji izgled crkve.

 

Marija Glavaš, vjeroučiteljica