Susret nacionalnih predstojnika i delegata katehetskih ureda Vijeća biskupskih konferencija Europe

Nacionalni predstojnici katehetskih ureda i delegati iz osamnaest biskupskih konferencija Europe susreli su se na Malti od 1. – 4. ožujka 2016. i razgovarali o trenutnom stanju kateheze, katekumenata, i aktivnostima vezanim uz Jubilarnu godinu milosrdja.

Susret je organiziralo Vijeće za katehezu, škole i sveučilišta, Vijeća biskupskih konferencija Europe, kojim predsjeda msgr. Djuro Hranić, nadbiskup djakovačko-osječki.  Ovaj susret je prvi korak u pripravi velikog simpozija koji ce se odrzati idućeg proljeća u Barceloni a na kojem će sudjelovati predstavnici biskupskih konferencija Europe koji su zaduzeni za katehezu, škole, zvanja, sveučilista i mlade.

Predstavnici biskupskih konferencija izvijestili su o praksi katekumenata u svojim mjesnim crkvama. U zemljama u kojima katekumenat nije aktualan, postaje vidljiva potreba nove evangelizacije vec krstenih. U drugim zemljama, rastuci broj katekumena moze se povezati s trenutnim rastom broja izbjeglica koji kao svoju krajnju destinaciju vide zemlje zapadne Europe.

Msgr. Franz-Peter Tebartz-van-Elst, voditelj odjela za katehezu Papinskog vijeca za novu evangelizaciju, pozvao je vjeroucitelje i katehete na susret s papom Franjom 25. rujna 2016. godine.

Predstojnici nacionalnih ureda izvijestili su o aktivnostima vezanim za Jubilarnu godinu milosrdja na podrucjima njihovih biskupskih konferencija s posebnim osvrtom na sakrament pomirenja i otvaranje “svetih vrata” u pojedinim biskupskim konferencijama.

Sestra Nathalie Becquart, voditeljica ureda za mlade i zvanja Francuske biskupske konferencije, govorila je o pastoralu mladih u digitalnom i multimedijalnom svijetu.

O crkvi na Malti, pastoralu mladih i trenutnom stanju kateheze, govorio je predstojnik nacionalnog ureda Biskupske konferencije Malte, don Carl Mario Sultana.

Najveci dio vremena posvecen je radu na pripravnom dokumentu za spomenuti Simpozij u Barceloni, u svibnju naredne godine.

Susret je moderirao don Michel Remery, zamjenik glavnog tajnika Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) i don Luc Mellet, voditelj odjela za katehezu Vijeća europskih biskupskih konferencija.

Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine predstavljao je dr. Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskkupije i tajnik Vijeća za katehezu Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.