Ljetni kamp „Izvezi na pučinu!“

Sa Vjeronaučne olimpijade drugo i treće plasirane ekipe srednjoškolaca iz Viteza i Prozora nagrađene su ljetnim kampom u Tučepima.

Ljetni kamp je održan u kući Školskih sestara franjevki od 19. do 24. kolovoza pod nazivom “Izvezi na pučinu” koji je vodila sestra Ana Oršolić. Već treću godinu se kamp održava i kako sudionici svjedoče to je jedno predivno iskustvo za mlade. Dani odmora obogaćeni duhovnim sadržajima, protkani radom i molitvom ostaju u sjećanju kao jedinstven doživljaj. Nekoliko dana provedenih s ljudima koje nisu niti poznavali, donesu im iskustvo istinske povezanosti i iskrenih prijateljstava.

Osim nagrađenih ekipa vjeronaučne olimpijade na kampu je bilo još 9 djevojaka iz Domaljevca, Tolise, Podhuma i Livna. Evo kako su sudionice kampa doživjele te dane:

U subotu navečer smo započeli naš susret molitvom i meditacijom psalma 139., zatim smo otkrivali poruku psalma za sebe, te tako produbljivale svijest o čudesnosti svoga postojanja i Božje očinske ljubavi prema nama. Nakon toga je uslijedilo međusobno upoznavanje, zatim smo imali prvu radionicu na kojoj smo prepoznavali što možemo dati, dijeliti i primati jedni od drugih. Nakon toga smo dobili osnovne smjernice i upute o dnevnom rasporedu i načinu rada i življenja kroz dane koji su pred nama.

Jutra su započinjala molitvom i slavljenjem Boga pjesmom. Dan je bio popunjen kreativnim radionicama, druženjima, osobnim radom i odmorom u svježini predivnoga mora. Kruna dana je bilo slavljenje sv.mise u 20:00 h, zatim ugodna šetnja uz obalu, a potom završna radionica. Svaki dan nam je bilo sve ljepše i ljepše, nije nedostajalo kreativnosti, radosti i smijeha. Na radionicama smo imale priliku otkrivati sebe i svoju povezanost s Bogom, koja se tih dana produbljivala i istinski jačala uz predavanja i smjernice naših sestara Ane i Marije. Radionice su nam uvijek bile zanimljive, igrali bi se i šalili, ali kada je bio potreban osobni ili zajednički rad, pokazale smo ozbiljnost i zainteresiranost.

Nedjelja nam je bila poseban dan, dan izleta u Makarsku. Najprije smo slavili sv. misu, zatim smo posjetili Malakološki muzej. Bile smo iznenađene ljepotom i raznolikošću bogate zbirke školjki. Izvanredna prilika za upoznavanje života nepreglednih morskih dubina.

Neke teme radionica: Ljubav, Blažena Djevica Marija, Sv.Franjo, te još mnoge druge, a uz edukativne i vjerske radionice imali smo i one na kojima smo smišljali ples za pjesmu, imali smo kviz znanja i još puno, puno toga. Jednu večer smo imali rekreativno veče uz humanitarni koncert zabavne glazbe za vatrogasce koji je upriličila kulturna zajednica u Tučepima.

Vrhunac našega kampa je bilo klanjanje u srijedu navečer. Doživjeli smo milost Božje prisutnosti i poticaj da postanemo bolji ljudi, da praštamo i da ne pokleknemo pred nedaćama ovoga svijeta i vremena.

Kažu da sve što je lijepo, kratko traje pa tako i ovo naše druženje i kamp. Svi smo bili radosni i zahvalni za ono što smo doživjeli, a opet jako žalosni što smo se morali rastati i poći svojim kućama. Pala je i pokoja suza.

No, vjerujem da sav trud naših sestara nije bio uzaludan, zato što smo kućama otišli ispunjeni Božjom snagom i radošću, obogaćeni novim iskustvima zajedništva i prijateljstva i puno toga smo naučili što će nam biti korisno u životu. Uvelike se isplatio trud u svladavanju vjeronaučne građe.

U nedostatku pravih riječi da završim ovo razmišljanje, samo želim reći veliko hvala našim sestrama što su nam omogućile ove prelijepe dane, najljepši doživljaj i najbolji odmor u dosadašnjem našem životu. Nadamo se, ako Bog da, do godine ponovno zajedno! Mir i dobro!

Sudionice ljetnog kampa: Antonija Josić i Ana Glavurdić