Zaziv Duha Svetoga i početak školske 2016/2017. godine

U ponedjeljak, 5. rujna 2016. u Katoličkom školskom centru „Sveti Josip“, u crkvama Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu i Kraljice Svete Krunice na Banjskome brijegu, svetim misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga blagoslovljen je početak školske 2016./2017. godine.

Euharistijska slavlja predvodio je vlč. Ljubo Zelenika, odgojitelj u Internatu KŠC-a, u koncelebraciji s vlč. Draženom Kusturom, župnim vikarom u župi Uznesenja BDM na Stupu. Misna slavlja pjevanjem su uzveličali učenici Centra pod ravnanjem profesorica glazbe Ane Andrle-Imamović i Andree Krasnić.

Naglasivši da je razlog zajedničkoga okupljanja molitva za početak nove školske godine i  opisavši školu i školski život, vlč. Zelenika obratio se učenicima i djelatnicima poticajnim riječima:

„Škola jeste život! U školi provodimo pola svoga dana. Doslovno: tu živimo i rastemo… Stoga smo se danas došli pomoliti. Da nam Bog pomogne da još jedna naša školska godina bude GODINA RASTA… da rastemo u visinu, u širinu i dobivamo snagu, da rastemo u znanju, ljudstvu i vjeri… Škola nije samo davanje INformacije, nego i formacije – odgoja u ljudstvu i u vjeri. Svaki nastavnik je PEDAGOG. Zato smo došli danas moliti i za vas nastavnike, da vas prati Božji blagoslov, da vam uvijek na umu bude dobro naše djece da izrastu u VISOKE, ŠIROKE i SNAŽNE, da izrastu u ljude sa ZNANJEM, LJUDSTVOM/HUMANOŠĆU i VJEROM, da izrastu u ljude s VJEROM, NADOM i LJUBAVI. Neka Duh Sveti blagoslovi naš rad. Da našim radom i svojim trudom naši učenici budu visoki u znanju, široki u ljudstvu i humanosti, snažni u vjeri, čime su se uvijek i odlikovali učenici KŠC-a. I još jednom na kraju, draga velika i mala braćo i sestre. Škola je rast, škola je zalijevanje, škola je sunčanje, škola je opstanak na vjetru, škola je odgoj, škola je obrazovanje, škola je život. Život je škola. Pomolimo se Bogu da budemo što bolji učenici životne škole!“

Ove izdvojene misli sadrže bit nadahnute propovijedi vlč. Zelenike koja je bila poticaj i učenicima i djelatnicima na trud i veću zauzetost oko rasta i formacije učenika Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ u novoj školskoj godini.

Nataša Mandić, prof.