Duhovna obnova za vjeroučitelje u Bugojnu

Kao što je bilo i najavljeno, u kompleksu samostana Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu u vremenu od 22. do 24. svibnja održana je duhovna obnova za vjeroučitelje bugojanskog, ramskog i dijela žepačkog dekanata.

I ova duhovna obnova upriličena je u organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Obnovu je predvodio p. Mato Anić, glavni urednik i ravnatelj Radio Marije BiH.

Susret je započeo u petak, 22. svibnja u večernjim satima okupljanjem sudionika, zajedničkom večerom, pozdravnim govorom Predstojnika te uvodnim razmatranjem u prostorijama kuće sv. Klare.

U subotu, 23. svibnja, drugoga dana obnove sudionici su u prijepodnevnim satima razmatrali o Božjoj nazočnosti u vlastitom životu. Pater Anić istaknuo je kako je bitno ne govoriti Bogu, nego govoriti s njim i otkrivati ga u vlastitoj povijesti, vlastitom tijelu, osjećajnosti, razumu i volji te po duhovnim darovima. Nakon razmatranja sudionici su imali prigodu za razgovor s voditeljem i pristupanje sakramentu Pomirenja, a zatim je prije ručka uslijedilo zajedničko euharistijsko slavlje u kapelici. Euharistijsko slavlje predslavio je p. Mato uz suslavlje dr. Tomislava Mlakića, predstojnika Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Drugi dio dana obilježila je međureligijska radionica tijekom koje je gosp. Kenan Hodžić, tajnik Odbora za međureligijsku suradnju predstavio aktivnosti ove organizacije i aktivnosti na području međureligijske suradnje na području grada i općine Zenica. Dan je završen razmatranjem o osobi Isusa Krista, Euharistijskim klanjanjem u večernjim satima.

U nedjelju, 24. svibnja, na svetkovinu Duhova odnosno posljednji dan trodnevne duhovne obnove započeo je doručkom, jutarnjim razmatranjem, euharistijskim slavljem i zajedničkim ručkom. Euharistijsko slavlje posljednjega dana uz suslavlje don Tome predslavio je predvoditelj duhovne obnove p. Mato Anić.

Svoj obol kako u ovoj sv. Misi tako i prethodnoj dali su i sami vjeroučitelji kroz čitanje prigodnih čitanja i pjevanje liturgijskih pjesama.

Osim duhovne okrjepe, promišljanja … nazočni vjeroučitelji imali su prilike za međusobno druženje i razmjenu iskustava s ciljem što dosljednijeg i kvalitetinijeg svjedočenja i širenja Radosne vijesti u ovom živopisnom dijelu Vrhobosanske nadbiskupije.