Pastoralna poruka na početku školske i katehetske godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Dragi vjeroučenici i roditelji, poštovane vjeroučiteljice i vjeroučitelji, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice!

Sve Vas pozdravljam i na sve zazivam Božji blagoslov na početku još jedne školske i katehetske godine. U mnogim školama i župama naše nadbiskupije s neizvješnošću, čak i strahom, iščekivali smo početak ove školske godine. Mnogi su otišli i još uvijek odlaze, čak i vjeroučitelji. Gdje god pošli, neka ih sve prati Božji blagoslov i neka ne zaborave sa sobom ponijeti naše kršćanske i narodne vrednote.

Vas što unatoč svemu ostajete vjerni grudi, inspiriran postsinodskom apostolskom pobudnicom pape Franje Radost ljubavi (Amoris laetitia), želim potaknuti na odvažno i odgovorno svjedočenje vjere našoj djeci i mladima.

Sv. Otac nas poziva da pristupamo našoj djeci i mladima kao daru jer su u Božjem naumu stvaranja jedinstveni i neponovljivi. Volimo ih zato što su djeca a ne zato što su lijepa, ne zato što su nam slična i ne zato što misle kao mi ili što pokušavaju ispuniti naše snove. Volimo ih zato što su djeca. I prošle godine sam Vas, dragi roditelji, pozvao da budete učitelji vjere primjerom vjerničkoga života, učeći svoju djecu moliti i okupljajući ih na obiteljsku molitvu. Prevažno je da vaša djeca vide da je Vama, njihovim roditeljima, molitva uistinu važna. Uvjeren sam da su trenutci obiteljske molitve i pobožnosti nekada snažnija evangelizacija od bilo koje kateheze i propovijedi.

Zajedno s papom Franjom Vas, dragi roditelji, potičem da budete branitelji ljubavi i obiteljskoga ozračja pred navalama tako proširenog mentaliteta sebičnosti i individualizma. Društvo bez Vas majki bilo bi dehumanizirano društvo jer ste Vi majke uvijek, i u najtežim vremenima, svjedokinje nježnosti, požrtvovnosti i moralne snage. Hvala Vam, drage majke, jer bez Vas, ne samo da ne bi bilo novorođenih u vjeri, nego bi i naša vjera i naše kršćanske zajednice izgubile onaj nenadoknadivi dio jednostavnosti i topline. Hvala Vam za sve ono što živite i svjedočite u našim obiteljima i za sve što darujete Crkvi i svijetu. U našoj zapadnoj kulturi, nije više vidljiva uloga očeva u obitelji pa često čujemo prigovor da je naše društvo, društvo bez očeva.

Dragi očevi, zajedno sa svojim suprugama, ozbiljno promislite kakvu budućnost želite za svoju djecu, budite svjesni čemu su sve vaša djeca izložena, znajte tko ulazi u njihove prostore preko interneta i televizije i svih drugih elektroničkih pomagala – nemojte se ustručavati provjeriti s kim vam djeca provode slobodno vrijeme.

Zajedno s Papom, ne želim zaboraviti niti obitelji s djecom s posebnim potrebama. Obitelji koje s ljubavlju prihvaćaju djecu s posebnim potrebama zaslužuju naše divljenje, solidarnost i potporu. Konačno, progovaram o temi o kojoj se kod nas rijetko govori – posvojenje je jedan od nesebičnih oblika roditeljstva. Hrabrim Vas koji ne možete imati djecu da osnažite svoju bračnu ljubav prihvaćanjem one djece koja nisu imala milost roditi se u krilu funkcionalne obitelji. Usvajanje djeteta čin je ljubavi kojim pružamo dar obitelji onima koji je nemaju.

Dragi župnici i roditelji, prošle godine sam Vas molio a ove godine vapim:

motivirajte djecu da se upisuju na školski vjeronauk i da dolaze na župnu katehezu. U nekoliko škola ove školske godine neće biti vjeronauka jer su katolički roditelji odlučili da njihova djeca pohađaju neki od alternativnih predmeta. U mnogim našim župama djeca nisu dolazila na župnu katehezu jer je nije bilo. Školski vjeronauk nije zamjena za župnu katehezu a plod i mjerilo uspješnosti i školskoga vjeronauka i župne kateheze trebalo bi biti radosno slavlje nedjeljne svete mise u župnoj zajednici. Ponavljam, potičem Vas i molim da se zauzmete da u vašoj župi ne bude nijedno dijete i nijedno mlado biće koje ne bi bilo obuhvaćeno školskim vjeronaukom i župnom katehezom.

Dragi vjeroučitelji, redovitim sudjelovanjem na nedjeljnim misnim slavljima, posvjedočite svojim učenicima da je vaše poslanje više od običnoga posla, posvjedočite im da živite ono što im u učionicama svakodnevno govorite.

Neka Vas u vašem nastojanju da našoj djeci i mladima posredujete susret s osobom Isusa Krista, prijatelja djece i mladih, prati zagovor Njegove i naše Majke.

 

Sve Vas od srca pozdravljam i na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova!

don Tomislav Mlakić,                                                             Vinko kardinal Puljić,

predstojnik                                                                      nadbiskup vrhbosanski