Završena Vjeronaučna olimpijada u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Banjalučkoj biskupiji

U Žepču je, 2. lipnja 2017. godine, održana Vjeronaučna olimpijada (završno natjecanje) – Hod kroz liturgijsku godinu – za Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjalučku biskupiju.

Natjecanje koje  su organizirali Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina i Katehetski ured vrhbosanske nadbiskupije, započelo je sv. Misom koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić. Koncelebrirali su: predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda dr. Tomislav Mlakić, župnik vlč. Predrag Stojčević, ravnatelj Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču don Milan Ivančević,  susjedni župnici vlč. Miro Bešlić i vlč. Josip Jelić, odgojitelj u KŠC-u Don Bosco don Danijel Vidović, župni vikari vlč. David Trujillo i vlč. Anto Zubak i nadbiskupov tajnik vlč. Bojan Ivešić. Svetu Misu su animirali mladi framaši iz Bučića i glazbena skupina mladih KŠC-a Don Bosco. Sve je na početku pozdravio župnik župe sv. Ante u Žepču vlč. Predgrag Stojčević izrazivši svoju radost da je za završetak vjeronaučne olimpijade odabrano Žepče.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi, oslonjenoj na evanđeoski izvještaj o Isusovom upitu: Petre, ljubiš li me, ohrabrio vjeroučenike da svoje znanje o Isusu pretoče u svjedočanstvo svakodnevnog života. Upitao se: kako mladima pomoći da budu i imaju prijatelja – cilj je školskog vjeronauka i župne kateheze  da mladi u Isusu, koji nikoga i nikada nije iznevjerio, otkriju prijatelja. Mlade je potaknuo na prijateljevanje s Isusom kroz molitvu i čitanje Evanđelja. Pozvao ih je da odgajaju svoju savjest, da se uče razlučivati dobro od zla i da svjedoče svoju opredijeljenost za Isusa svoga prijatelja. Učiti im se plivati protiv struje, biti hrabar odupirati se životnim strujama i mnijenju koje nije na Isusovoj strani. Pozvao je mlade da imaju povjerenja da će im Isus pomoći oduprijeti se mnogim i različitim kušnjama – Isus koji od njih očekuje samo da ga ljube jer onaj tko ne zna ljubiti ne zna ni živjeti. Mjerilo ljubavi, je spremnost na žrtvu za Isusa svoga prijatelja. Da bi znanje postalo ravnanje, da bi znali odvagnuti što je Božje a što ljudsko, kardinal je mlade preporučio mudrosti Duha Svetoga.

Olimpijada je nastavljena natjecanjem osnovnih i srednjih škola u Katoličkom školskom centru Don Bosco čije se ravnateljstvo potrudilo da ova prva Vjeronaučna olimpijada bude lijepo organizirana. Na otvaranju natjecanja, vjeroučenicima se obratila s. Kata Karadža, provincijalna predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja, čije su sestre prije nekoliko godina započele s ovom vrstom natjecanja u školama i župama u kojima djeluju. U pratnji sestre Kate bila je s. Ines Vujica koordinatorica sestara vjeroučiteljica u provinciji. Riječi pozdrava, prije nego što je kardinal službeno otvorio natjecanje, izrekao je i ravnatelj KŠC-a Don Bosco, don Milan Ivančević.

Prva tri mjesta u natjecanju osnovnih škola osvojile su škole:

  1. OŠ Jaklić iz Bugojna – predvođena s. Ivankom Mihaljević.
  2. OŠ Fra Lovro Karaula iz Livna – predvođena vjeroučiteljicom Silvijom Rubić.
  3. OŠ Dubravica – Vitez – predvođena vjeroučiteljem Bernardom Herakovićem.

Prva tri mjesta u natjecanju srednjih škola osvojile su škole:

  1. KŠC Don Bosco Žepče – ekipa predvođena s. Mirjam Ramljak.
  2. SŠ Vitez – predvođena vjeroučiteljicom Ivonom Vinac.
  3. SŠ Prozor – predvođena vjeroučiteljicom Željanom Jozić.

Na kraju je predstojnik Katehetskog ureda don Tomislav Mlakić zahvalio svima koji su na mnoge načine doprinijeli da se ova prva Vjeronaučna olimpijada u Vrhbosanskoj nadbiskupiji organizira i ovako lijepo dovrši. Na poseban način se zahvalio sestrama franjevkama Vlatki Dujmović i Ivoni Sliško koje su od početka ravnale cjelokupnom organizacijom i Povjerenstvom za provedbu Olimpijade.

Vrhbosanska nadbiskupija je nagradila prvoplasirane ekipe petodnevnim obilaskom Zadra, Šibenika i Nacionalnog parka Krka a sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina drugoplasirane i trećeplasirane ekipe kampovima na moru i na planini.