Obilježena četvrta godina vjeronauka u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčkom

Dana 11. studenoga, u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi, obilježena je četvrta godina kako je vjeronauk postao dio redovne nastave u svim srednjim školama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Stoga je tim povodom Vijeće učenika ove škole, u suradnji sa Sekcijom za afirmaciju istinskih vrijednosti koju vode vjeroučitelji u ovoj školi, organiziralo obilježavanje četiri godine vjeronauka u srednjim školama.

Učenici četvrtih razreda srednjih škola su prva generacija na području Brčko Distrikta koji su kroz cijelo svoje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje imali priliku pohađati nastavu pravoslavnog, islamskog ili katoličkog vjeronauka. Kako bi pokazali blagodati uvođenja ovoga predmeta, došli su na inicijativu održavanja zajedničke radionice kojoj će biti u cilju pokazati sličnosti i razlike svake od vjera, nacija, tradicije, običaja i kulture.

Obilježavanju četvrte godine vjeronauka u srednjim školama su sudjelovali predstavnici vjerskih zajednica u Brčko Distriktu. Oni su izrazili svoje zadovoljstvo što je nastava vjeronauka našla svoje mjesto i u srednjim školama, a posebno što je doprinijela suživotu među religijama na praktičnoj razini kroz rad s učenicima. Obećali su pružiti podršku kako učenicima i vjeroučiteljima, tako i školi u daljnjim međureligijskim projektima.

Prisutnima su se obratili po jedan učenik pravoslavnog, islamskog i katoličkog vjeronauka. Oni su iznijeli svoje gledište o vjeronauku u srednjim školama i posebno naglasili važnost i ljepotu održavanja zajedničkih sati vjeronauka u kojima su se na praktičan i živ način mogli upoznati s religijama svojih prijatelja, ističući kako poštovanjem svoga poštujemo i tuđe.

Program je upotpunilo učeničko korsko pjevanje. Učenici su otpjevali po jednu duhovnu pjesmu svoje religije, a na kraju su otpjevali i jednu zajedničku pjesmu.

Obratio se prisutnima i direktor JU Poljoprivredne i medicinske škole. Direktor Sead Bečić je izrazio zadovoljstvo što je vjeronauk u školi istakao je kako već vidi plodove nastave vjeronauka. Valja naglasiti kako upravo ova srednja škola, od četiri koliko ih je u Brčkom, najviše prijateljski gleda na vjeronauk u školi.

Kako bi pokazali kulturnu dimenziju, pobrinule su se članice Kola srpskih sestara Majka Jevrosima iz Brčkog, Udruženje žena Bošnjakinje, kao i pripadnice KUD-a iz Gornjeg Zovika. One su na tradicionalan način uredile stolove na ulazu u školu i pripremile hranu za domjenak poslije programa.

Ivan Šarčević, vjeroučitelj