Katehetska ljetna škola Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije

Vjeroučitelji Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije sudjelovali su na Katehetskoj ljetnoj školi održanoj u prostorima Katoličkog školskog centra sv. Josipa u Sarajevu u razdoblju 20.-22. lipnja.

Sadržajno bogat program Škole sastojao se od predavanja, zajedničkih jutarnjih molitava i euharistijskih slavlja u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi posvećenoj Kraljici svete krunice te upoznavanja s radom i mogućnostima suradnje s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II.  Tijekom trajanja Katehetske škole održana je i proslava 25. obljetnice ponovnog uvođenja vjeronauka u škole.

Katehetska škola započela je liturgijskim slavljem 20. lipnja u kasnim popodnevnim satima. Slavlje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U prigodnoj se homiliji osvrnuo na važnost svjedočenja vjeroučitelja u njihovom radu u obrazovnom sustavu. Nakon večere gosp. Hrvoje Vranješ iz Caritasa BK BiH održao je dojmljivo predavanje pod nazivom Moderno ropstvo – trgovina ljudima. Nakon predavanja ostavljena je mogućnost postavljanja dodatnih pitanja, a predavač je izrazio spremnost za daljnju suradnju sa svim zainteresiranima koji bi radili na osvješćivanju ovog golemog problema unutar svojih školskih zajednica.

Moderno ropstvo – trgovina ljudima: HRVOJE VRANJEŠ

Drugi dan škole započeo je zajedničkom molitvom Jutarnje, a nastavljen je prvim u nizu predavanja toga dana. Predavačica je bila dr. sc. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, a tema predavanja Motivacija – prirodni dar ili motor uspjeha. Tijekom izrazito dinamičnog i zanimljivog izlaganja vjeroučitelji su i sami sudjelovali individualnim radom te, kao i na svakom predavanju tijekom dana, mogu ćnošću postavljanja pitanja. Drugo predavanje pod nazivom Vjeroučitelj između profesije i poziva održala je Ana Haramina, doktorandica s Papinskog salezijanskog sveučilišta u Rimu. Nakon stanke za objed slijedila su još dva predavanja. Krunoslav Novak, docent s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu predavao je na temu Vjeronauk u okruženju medija i društvenih mreža, a Snježana Mališa izlagala je na temu Individualne razlike učenika – radost ili problem za vjeroučitelja.

Motivacija – prirodni dar ili motor uspjeha: dr. sc. SNJEŽANA MALIŠA

Vjeroučitelj između profesije i poziva: ANA HARAMINA

Vjeronauk u okruženju medija i društvenih mreža: doc.dr.sc.KRUNOSLAV NOVAK

Individualne razlike učenika – radost ili problem za vjeroučitelja: dr. sc. SNJEŽANA MALIŠA

Treći dio dana bio je rezerviran za obilježavanje 25. obljetnice ponovnog uvođenja vjeronauka u školski sustav. Proslava je započela liturgijskim slavljem koje je predvodio mons. Đuro Hranić. Na njemu su sudjelovali vjeroučitelji iz sve četiri biskupije u BiH te brojni gosti iz drugih biskupija hrvatskog govornog područja, a prigodnu homiliju održao je mons. Ratko Perić. Nakon euharistijskog slavlja upriličen je prigodni program u kojemu su svojim svjedočanstvima o životu i djelovanju u uvjetima naše uzburkane svakodnevice sudjelovali i predstavnici vjeroučitelja iz sve četiri biskupije.

[[fotogalerija/album/1114]]

Treći i posljednji dan Katehetske škole započeo je zajedničkom molitvom Jutarnje, a nastavljen plenumom na kojemu su se svi sudionici još jednom imali prigodu osvrnuti na sve teme obrađene tijekom prethodnoga dana. Nakon plenuma djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II prezentirali su po skupinama svoje djelovanje te u zajedničkim i pojedinačnim razgovorima s vjeroučiteljima otvorili obzore mogućih budućih suradnji na području pastorala mladih.

Slijedilo je zajedničko euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Vinko Puljić, a na njemu propovijedao mr. sc. Marko Vidović. Škola je završena zajedničkim objedom u ranim popodnevnim satima.

 

Gabrijela Miličević Mikić