Zlatna harfa u Uskoplju

Župa Uznesenja BDM u Uskoplju – Gornjem Vakufu, u srijedu, 7. 6. 2017. Godine, bila je domaćin ovogodišnje Zlatne harfe – susreta dječijih župnih zborova, Bugojanskog i Ramskog dekanata.

Okupljeno, 350 djece iz deset župnih zborova raspjevani u radosti i zajedništvu, pjesmom je slavilo Gospodina, potaknuti  geslom ovogodišnjeg susreta: „ Kličite Bogu glasom radosnim“!   Gledajući i slušajući radost i oduševljenje za Božju slavu, duhovna pjesma – postala je dvostruka molitva,  naših mladih župnih pjevača.

Susret je počeo misnim slavljem u 14 sati, koje je predslavio fra Stjepan Lovrić, župni vikar u koncelebraciji 7 svećenika. Na početku susreta pozdravio je i podržao njihovo okupljanje i zborovanje, na zajedničkim manifestacijama Zlatne harfe, tako i u župnom okupljanju  i slavljenju Boga na nedjeljnim misnim slavljima i da se nikad ne umore svjedočiti svoju radost i vjeru, pjevajući Bogu.

U svojoj propovijedi naglasio je kako je Zlatna harfa veliki događaj i osvježenje za ovo naše vrijeme. Ovo je događaj zajedništva, a Duh Sveti upravo vodi i osmišljava vjerničku zajednicu. Naglasio je također tri momenta ovog događaja; molitvu, pjevanje i druženje. Okupljanje djece uvijek nas podsjeti na Kristove riječi kad je rekao: „Pustite malene k meni“, ili one „Ako ne budete kao djeca“…

Liturgijsko pjevanje tijekom mise uljepšao je zajednički nastup svih sudionika uz predvođenje domaćeg dječijeg zbora i uz gosta – dirigenta fra Emanuela Josića koji je svojim umijećem izazvao dječiju pažnju i skladnost zajedničkog slavljenja Boga.

Poslije mise predstavili su se svi zborovi, pjesmom po vlastitom izboru.

Program je otvorio  nastupom,  Uskopaljski  dječiji zbor „ Bl. Marije Petković „ s pjesmom „ U srce si moje ulio radost „ pod vodstvom s. Angelina Tokić. Župa Uznesenja BDM Suho Polje – Kupres predstavila se pjesmom. „Gospodine, tako ja trebam Te“ pod vodstvom Nade Bagarić .

Pjevači iz župe sv. Ante Padovanskog Bugojno, pod vodstvom s. Mire Bliznac predstavili su se pjesmom: „ Kličite Bogu glasom radosnim“.  Župa sv. Ivana Krstitelja iz Uzdola, predstavila nam se pjesmom „Isus premješta planine „ pod vodstvom Ivane Kolakušić.

Župa Presvetog Srca Isusova Prozor, pod vodstvom s. Olge Kikić otpjevala nam je pjesmu: „Kad sve utihne“. Župa Sv. Franje – Rumboci pod vodstvom Sonje Jozić, predstavili su se pjesmom  „ Sva moja radost“. Župa Uznesenja BDM Rama – Šćit Otpjevali su pjesmu „Kličite i pjevajte“ pod vodstvom

s. Verene Rupčić.  Župa Srca Marijina Skopaljska Gračanica predstavila se pjesmom „Svi slavimo Gospodina“ pod vodstvom Petra Kolaka.  Župa Sv. Male Terezije iz Bistrice pod vodstvom s. Irme Lučić otpjevala nam je pjesmu „Tebe zovem“.   Župa Sv. Obitelji s Kupresa pod vodstvom Brankice Radić i Valentine Lozančić  predstavili su se s pjesmom „Zato pjevam Ti“

U žiriju su sudjelovali: fra Stjepan Lovrić, fra Emanuel Josić i s. Mira Bliznac, koja je kordinatorica Zlatne harfe u Bosni.

Program Zlatne harfe predvodili su uskopaljski framaši: Ivona Ćurić i Antonio Juričević, koji su svojom vedrinom i duhovitošću najavljivali i podizali adrealin nastupa svih župnih zborova.  Na kraju je fra Stjepan Lovrić podijelio prigodne Zahvalnice svim Voditeljima i predstavnicima zborova, uz pohvale, zapažanja i lijepe poticaje fra Emanuela Josića, studenta Glazbene akademije u Sarajevu. Na kraju programa zapjevao nam je „ Milost “ mladi i poznati pjevač Bosne, naš Marko Bošnjak iz Prozora, te Veronika Kolak iz Bugojna, „Molitvu“ a svi zajedno velikom radošću zapjevali smo „ Dajemo Ti slavu“ i tako završili program u crkvi, zajedničkim fotografiranjem.

Poslije se nastavilo druženje uz okrepu u Sportskoj dvorani O.Š. Uskoplje, uz vodstvo uskopaljskih framaša, te voditelja u župnom dvoru uz pozdrav i dobrodošlicu uskopaljskog župnika, fra Vinka Markovića.

Ostali smo svi impresionirani radošću, pozitivnom vibracijom i zajedništvom kod nastupa svih zborova. Zahvaljujemo još jednom svim Voditeljima dječijih zborova i župnicima na podršci i praćenju mladih generacija svoje župe. Također zahvaljujemo domaćim fratrima na čelu sa župnikom fra Vinkom i Sestrama „ Kćeri milosrđa „. Posebno priznanje i zahvalnost našoj djeci, na trudu i marljivim probama. Svaki mladi pjevač istinska je i divna zlatna harfa, koja svojim srcem i dušom pokazuje raskoš i ljepotu glasovnog talenta kojeg joj je sam Bog podario.

U ovoj prelijepoj Uskopaljskoj dolini „ sklada“;  neba, vjetra, sunca, planina, Vrbasa i radost dječijih glasova, na ovakvim okupljanjima vidimo i osjećamo budućnost mladih vjernika, naše Bosne.

 s. Angelina Tokić