21. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije 21. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije održan je 2. rujna u svetištu Sv. Jakova Markijskog u župi Deževice kod Kreševa.

Na početku programa, koji je okupio stotinjak vjeroučitelja iz cijele nadbiskupije, nazočne je pozdravio ravnatelj Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. Tomislav Mlakić.

Duhovni sadržaj

“Drago mi je da ovaj događaj organiziramo prvi put izvan Sarajeva. Želimo se na početku godine okupiti i današnji dan je svojevrsna duhovna obnova. Želimo da Katehetski dan i ubuduće ima duhovni sadržaj. Budući da smo u svetištu Sv. Jakova Markijskoga, današnji je dan i hodočasnički i pokornički”, istaknuo je vlč. Mlakić.

Potom je uslijedilo predstavljanje priručnika za vjeroučitelje Iskustvo susreta. O knjizi su govorile školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije – autorica s. Vlatka Dujmović i moderatorica s. Ivanka Mihaljević. Opsežan uvid u vrijednu knjigu dala je s. Ivona Sliško kazavši, između ostalog, kako je ovo ostvarenje zapravo plod višegodišnjeg bogata iskustva i djelovanja časnih sestara franjevki njihove provincije.

Želja s. Vlatke je da ova knjiga bude pri ruci svakom vjeroučitelju i učitelju kojima će zasigurno biti od koristi. “Glavni cilj knjige bio je skupiti svo iskustvo, metode i oblike rada – sve što je potrebno vjeroučiteljima u organizaciji nastavnog sata i svim nedoumicama s kojima se susreću, kao i u župnoj katehezi, vjeronauku u školi i drugim odgojnim susretima. Knjiga se može nabaviti kod školskih sestara franjevki u Sarajevu”, kazala je autorica koja je zahvalna svojim susestrama na suradnji u nastanku vrijednog izdanja.

Poslije promocije knjige sudionici susreta uputili su se u procesiji od deževičke župne crkve do svetišta Sv. Jakova Markijskog gdje je uslijedila priprava za sakrament pomirenja, koju je predvodio vlč. Ivica Mršo, a središnji sadržaj bilo je svečano misno slavlje koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Važnost poslanja

On je u svojoj propovjedi na mladu subotu naglasio potrebu molitve za duhovna zvanja i radnike na njivi Gospodnjoj, a posebno se osvrnuo na važnost kanonskog poslanja i istinskog svjedočenja vjere kroz djelovanje vjeroučitelja.

Nadbiskup Puljić je vjeroučiteljima, učenicima i roditeljima na početku školske godine uputio i prigodnu poruku.

“Raduje me da je pročelnik Katehetskog ureda za održavanje Katehetskog dana odabrao ovo mjesto gdje se posebno časti Sv. Jakov Markijski te da su se ovdje u prirodi okupili katehete i vjeroučitelji da u ovom godišnjem susretu obnove svoje energije, kako bi mogli revno pristupiti u ovoj godini vjeronauku i katehezi u našoj nadbiskupiji. U svojoj poruci koju šaljem na početku katehetske godine želim ohrabriti roditelje, jer je Godina laikata u našoj nadbiskupiji, da oni shvate svoju odgovornost jer su oni prvi učitelji vjere i morala. Na njima je najveća odgovornost poticanja i slanja djece na vjeronauk. Drugo, prevažno je ohrabriti i naše vjeroučitelje i katehete da pristupe radu s jednom revnošću. Nije dovoljno prenijeti znanje, nego i svjedočiti. Puno više utjecaja ima svjedočenje. To je moj poticaj, a također upućujem poziv našim mladima i djeci da shvate Isusovu poruku Pustite malene k meni. Naša je briga da ne priječimo djeci i mladima da upoznaju Krista te ga zavole i slijede”, istaknuo je kardinal.

Tijekom mise, kojoj je bilo nazočno i mnoštvo hodočasnika, upriličena je i podjela 15 kanonskih poslanja za vjeroučitelje, nužnih za obavljanje katehetske dužnosti, a susret je obuhvatio i razgovor vjeroučitelja s predstojnikom o temama vezanim za njihovo djelovanje.

Organizatori su zahvalili domaćem župniku don Marinu Mariću koji im je bio domaćin u Deževicama, gdje je ususret novoj školskoj godini uspješno održan još jedan susret tijekom kojeg su vjeroučitelji obnovili svoje poslanje i razmijenili iskustva s kolegama. Sadržaje 21. Katehetskog dana obogatili su pjesmom mladi Frame Fojnica. (preuzeto s KT)