Misijski dan u KŠC „Sv. Josip“ Sarajevo

Već treću godinu zaredom Katolički školski centar u Sarajevu obilježava Misijski dan, kada se učenici i djelatnici, slušajući misionare, mogu približiti njihovom načinu života te izraziti svoje suosjećanje prema potrebitima.

Za razliku od prošle godine, kada su učenici posjetili ured Misijske središnjice u Sarajevu i na taj način obilježili Misijski dan, ove godine su u naš Centar došli mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini i fra Filip Sučić, dugogodišnji misionar u DR Kongo.

Mons. Luka je sve učenike pozdravio, upoznao s radom i poslanjem ureda Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini i potaknuo na ljubav prema misijama. Poseban dojam ostavio je na približno 1500 učenika i djelatnika fra Filip, koji nam je govorio o svom djelovanju i misijskom poslanju u DR Kongo.

Iako je svaki svećenički poziv zapravo poziv za naviještanje Evanđelja, neki svećenici to žive u svome narodu, dok drugi pak Isusove riječi prenose svojim životom na drugim kontinentima, u drugačijim kulturama i na različitim jezicima.

Poziv za odvažno širenje Evanđelja u Africi fra Filip je osjetio još dok je bio bogoslov. Poslije svećeničkog ređenja, od 1983. godine pa sljedeće 34 godine živio je u DR Kongo kao misionar. Misija ili župa u kojoj je boravio zove se Kamina, a u njoj živi pleme Baluba koji govore kiluba jezikom.
Fra Filip se dugo godina susretao s ugodnim i manje ugodnim situacijama koje su od njega zahtijevale puno strpljenja, razumijevanjate vjere u Božju providnost. Bilo mu je važno naučiti kiluba jezik, kako bi što više razgovarao s ljudima i prenosio im Božju poruku. Fra Filip se prisjećao raznih trenutaka iz svog života, na što su ga potaknula mnoga zanimljiva pitanja učenika.

Misijski dan organiziran je 7. studenog 2017. god. za sve učenike Osnovne škole, Medicinske škole i Gimnazije te njihove učiteljice, nastavnike i profesore. Sve prisutne su na početku pozdravili ravnatelj KŠC-a, direktori navedenih škola te s. Antonija Lučić. Ovogodišnjim Misijskim danom osim slušanja žive riječi misionara nastoji se potaknuti solidarnost i pomoć djeci u sirotištu Milosrdni Otac u Ugandi, kojeg vodi s. Marta Čović.

Zahvalni i puni dojmova poslije susreta s misionarima očekujemo sljedeći Misijski dan u našem Centru.

Ivana Radman, vjeroučiteljica