Poruka vrhbosanskog nadbiskupa na početku školske i vjeronaučne godine

Zašto školski vjeronauk i župna kateheza?

Na početku nove školske i vjeronaučne godine sve nas pozivam da se ne oglušimo na Isusov poziv i ne budemo zapreka i smetnja mladima i djeci da se približe Isusu.  Iako umoran, kada su učenici priječili majkama da mu donose djecu, Isus je uzviknuo: Pustite malene k meni, takvih je kraljevstvo nebesko.

Vas dragi roditelji i odgojitelji pozivam da shvatite i prihvatite koliko je važna pouka u vjeri i da je vaša zadaća omogućiti vašoj djeci i mladima da upoznaju Isusa.  Uvjeren sam da se ne može zavoljeti ono što se ne poznaje. Vi ste prvi učitelji vjere svojoj djeci prije svega svojim vjerničkim stavom i primjerom života. Uz vaše svjedočenje i prenošenje vjere djeci i mladima treba pružiti cjelovit rast u spoznaji. To je odgovor na pitanje zašto vjeronauk u školi. Školski vjeronauk smo uveli, da uz ostale spoznaje koje školski sustav pruža, djeci pomogne da upoznaju vjeru i susretnu se s osobom  Isusa  Krista, njegovom objavom i djelom spasenja. Prevažno je da svaki roditelj ili staratelj upiše svoje dijete na školski vjeronauk i pomaže mu da njegova spoznaja postupno prerasta u životno uvjerenje koje će se pokazivati i dokazivati životom vjere. Svaki roditelj kojemu je stalo da baštinu vjere prenese svojoj djeci, uz obiteljski odgoj u vjeri, vodit će brigu i o školskom vjeronauku svoga djeteta.

Župni vjeronauk djecu i mlade uvodi u život vjere i omogućuje da ona spoznaja koju su stekli na školskom vjeronauku polako prerasta u samostalno prakticiranje vjere i da se na taj način djeca i mladi ugrađuju u zajednicu vjernika. Na određeni način i školski vjeronauk i župna kateheza vode k istom cilju: prakticiranje svoje vjere. Ukoliko vjeronauk ne usmjerava djecu i mlade k slavlju nedjeljne Mise vrlo je upitno koliko je to uistinu rast u spoznaji i spremnosti živjeti tu spoznaju.

Posebnu poruku upućujem vama dragi vjeroučitelji i katehete kojima sam povjerio poslanje da pomažete djeci i mladima upoznati i slijediti Isusa. Najuvjerljivije ćete prenijeti poruku Evanđelja svojim svjedočkim vjerničkim životom.  Nije najvažnije da vjeroučenici nešto nauče  napamet. Važnije je da ono što su naučili pretoče u život. Pomozite djeci i mladima da zavole Boga, da u Isusu prepoznaju prijatelja, da zavole crkvu i svoju vjeru. Ako budu istinski zavoljeli taj put, onda će i spoznaja biti učinkovita. Ono što nauče na školskom vjeronauku bit će učinkovito samo ako zavole Isusa i ako Evanđelje postane njihov životni program.

Vama, draga djeco i mladi, upućujem pastirsku riječ i iskreni poziv da otvorite svoja srca i oduševite se za Isusa koji može ispuniti vaša  mlada srca i dati smisao vašem životnom hodu. Upoznajte kroz školski vjeronauk i župnu katehezu Isusa koji vam je iskreni prijatelj i koji vas voli više od vaših roditelja. Posvjedočite dolaskom na nedjeljnu svetu Misu da vam je stalo do Isusa. Svojim oduševljenjem za Isusa postajete mladi misionari, svjedoci vjere. U ovoj misijskoj godini neka vas zahvati taj žar vjere kako bi svoje mladenačko oduševljenje prenijeli mnogim starijima koji su taj žar izgubili ili su posustali u svojoj vjeri.

Narodna poslovica kaže da se dan poznaje po jutru. Vaša mladost je jutro života i neka to jutro života bude obasjano Onim koji je za sebe rekao da je svjetlo svijeta.

Roditeljima molim i želim milosne odgovornosti i zauzetosti u prenošenju vjere djeci i mladima.

Vjeroučiteljima molim i želim poletnog svjedočenja dok tumače i prenose pouku u vjeri.

Braći misnicima molim i želim povjerenje i otvorenost za plodnu suradnju s roditeljima i vjeroučiteljima u zadaći odgoja u vjeri naših budućih generacija.

Vama draga djeco i mladi molim i želim obilje nutarnjeg svjetla da Isusa upoznate, zavolite i oduševljeno ga slijedite svjedočeći to svojim redovnim slavljem nedjeljne svete Mise.

 

Na početku jos jedne školske i vjeronaučne godine, na sve zazivam obilje blagoslova, molim zagovor i zaštitu nebeske Majke i sve najsrdačnije pozdravljam.

Vinko kardinal Puljić

nadbiskup metropolit  vrhbosanski