XXII. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije 22. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije održan je 1. rujna u župi i svetištu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju.

Katehetski dan, redovni godišnji seminar za katoličke vjeroučitelje/ce u osnovnim i srednjim školama s područja Vrhbosanske nadbiskupije, okupio je 100-tinjak sudionika iz cijele nadbiskupije, a dočekali su ih maglajski župnik i upravitelj svetišta Sv. Leopolda Mandića vlč. Josip Jelić i vlč. dr. Tomislav Mlakić, ravnatelj Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Vlč. Josip je u uvodnoj riječi ukratko predstavio povijest župe i svetišta posvećena Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću čije se reklivije ruke čuvaju u crkvi, mjestu molitve i utočišta brojnih vjernika.

Potom je okupljene pozdravio vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić poželjevši da ovaj susret izazove kod svih radosno služenje u Crkvi kojoj su poslani. Nakon kratke molitve uslijedio je nadbiskupov nagovor. Uveo je nazočne u prigodno razmišljanje o prenošenju temeljnih vrednota za kojima mladi tragaju i žeđaju, poput obitelji, smisla života, ljubavi… Uz to je ukazao i na poteškoće i izazove s kojima se susreću tijekom odrastanja i sazrijevanja, a to su egoizam s jedne i altruizam s druge strane, potom individualizam i potreba za drugim, relativizam i poštivanje jasnih normi, utilitarizam i čežnja za višim vrijednostima.

Naglasio je da mladi danas trebaju konkretno svjedočenje življenja vrjednota i onoga o čemu ih njihovi vjeroučitelji nastoje poučiti. Podsjetio je katehete na važnost njihova poslanja i zadaću da uz znanje učenicima trebaju prenijeti i oduševljenje za ljubav prema Kristu i Crkvi. Poslije nagovora sudionici susreta i okupljeni vjernici imali su prigodu pristupiti ispovijedi.

Svečanu svetu misu predvodio je kardinal Puljić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Josipom, vlč. Tomislavom i drugim svećenicima. U svojoj propovijedi potaknuo je vjeroučitelje da budu svjesni svojega identiteta i poslanja. „Nismo samo radnici. Mi imamo poslanje. Nitko od nas nije u svoje ime poslan, nego u ime Isusa Krista. On nas šalje propovjedati evanđalje“, kazao je nadbiskup Vinko naglasivši važnost ljubavi prema Crkvi po čijem poslanju vjeroučitelji idu u Njivu Gospodnju.

Prema njegovim riječima, taj je identitet važno graditi u svijesti, posebno na početku nove školske godine. „Ukoliko vjerounauk i kateheza ne vode euharistiji, onda je i znanje koje posredujemo i rad promašeno…“, naveo je kardinal istaknuvši važnost življenja kršćanskog uvjerenja i djelovanja po njemu. „Mlade jače odgaja naš stav i uvjerenje nego ono što im govorimo. Svi mi imamo iskustvo da pamtimo one koji su nas poučavali ne po onome što su nam govorili nego kakvi su bili. Oni koju su bili zahtjevni i vjerodostojni ostali su u sjećanju. Sa stavom osjećaja ljubavi prema Isusu trebamo prilaziti onima kojma nas Crkva šalje: djeci, njihovim roditeljima, kolegama i suradnicima“, poručio je nadbiskup.

Nakon popričesne molitve uslijedila je pobožnost Sv. Leopoldu Mandiću koju je predvodio župnik Jelić. Tijekom misnog slavlja upriličena je i podjela 15 kanonskih poslanja za vjeroučitelje, nužnih za obavljanje katehetske dužnosti. Prije podjele kanonskih poslanja okupljenima se obratio predstojnik Mlakić zahvalivši nadbiskupu na povjerenju i pastirskoj brizi, župniku vlč. Josipu na organizaciji susreta, svećenicima koji su bili na raspolaganju za ispovijed i svim vjeroučiteljima za sve dobro koje čine odgajajući djecu i mlade u vjeri. Susret je vjeroučiteljima omogućio obnovu poslanja i razmijenu iskustava s kolegama, a druženje je nastavljeno je u župnom dvorištu uz zajednički objed.

Kardinal Puljić je uoči ovoga događaja djeci, roditeljima i vjeroučiteljima na početku školske godine uputio prigodnu poruku u kojoj ih je ohrabrio za buduće školske obveze. Roditelje je pritom osobito podsjetio kako su upravo oni prvi učitelji vjere svojoj djeci dok je prva škola vjere obiteljski dom. „Prevažno je da otac i majka budu svjesni ove svoje uloge i da i vladanjem i rječnikom prenose svojoj djeci evanđeoske vrijednosti. Molitva oca i majke je govor koji zahvaća i srce djeteta“, riječi su kardinalove poruke koja je istaknula i važne misli vodilje i za vjeroučitelje. „Potrebno je da vjeronaučna pouka probudi vjeru, iskustvo kršćanskog života, slavlje sakramenata, izgradnju crkvenog zajedništva i vjerničko svjedočenje. Učitelji vjere ne poučavaju samo riječima nego i svjedočanstvom kršćanskog života“, podsjetio je vrhbosanski nadbiskup koji se na poseban način obratio i djeci. „Najljepše u vašem školovanju je izgrađivanje vaše ljudskosti, savjesti i sposobnosti da se suočite sa životom. Na vašem mladom putu upoznajte onoga koji vas najviše voli, a to je Isus Krist“, naveo je kardinal Puljić u poruci.