Dani kruha i Fojnička trpeza

U Fojnici dana 11.10. održana je manifestacija Dani kruha i Fojnička trpeza u zajedničkoj organizaciji osnovne škole Ivan Goran Kovačić i udruženja Alterural.

Manifestacija je održana na prostoru gradske Zelene tržnice uz predivan sunčani dan i dobro raspoloženje organizatora i posjetitelja.

Učenici i vijeće roditelja su pripremili razne krušne poslastice –  slane i slatke. Ujedno jedan dio štandova je bio izložbenog karaktera na kojima su se mogle naći i starine.

Drugi dio štandova bili su eko proizvođači iz Vareša, Kreševa i Fojnice. Brojni posjetitelji mogli su kušati njihove mliječne proizvode a ujedno i kupiti. Bilo je tu i eko sakupljača prirodnih plodova te pripravaka od raznih šumskih i planinskih biljaka.

Učenici prvih odjela su pripremili recitatorski program, gostovala su i  KUD „1001 Noć“ i KPD „ Matija Gubec“, koji su svojim plesnim točkama uveličali događaj.

Ono što je privlačilo pozornost jest stol sa starim jelima kao pura, maglice, kiflice, rendača, keške, halva i još mnogo drugih jela koja su pripremili roditelji. A još bolje što se to sve moglo kušati i bilo je u dovoljnim količinama za nazočne i sve posjetitelje. Također vrhunski specijalitet je bio i vojnički grah koji su spravile OS BiH u dogovoru sa Alterural udruženjem.

Nakon službenog programa nastavljeno je druženje uz narodna kola i kušanje pripremljene hrane.

Ono što je još specifično bilo jest palačinci sa domaćim marmeladama koje su pravile učiteljice Anita Markanović i Lucija Bošnjak, koje su ispekle rekordnih 263 palačinke.

Dio programa je bilo i takmičenje za najbolji bestilj, a prigodne nagrade je pripremila Danijela Bošnjak ispred udruženja Alterural.

Time je i ove godine završena manifestacija Dani kruha i Fojnička trpeza.

Zdenko Miličević, vjeroučitelj