Posjet zajednici u Aljmašu

Učenici ŠC fra M. Nedića posjetili su 30. rujna Bratovštinu Gospe od utočišta u Aljmašu u kojoj se nalaze mladići koji se liječe od raznih ovisnosti.

Učenike su pratili profesorice Katica Prgić, Ljubica Nedić i Đurđica Jezerčić te vjeroučitelj Jozo Jezerčić. Na ekskurziju je išlo osamdeset učenika koji su osim Aljmaša obišli i grad Osijek.

Vjeroučitelj Jozo Jezerčić godinama organizira posjete Zajednici Cenacolo u Šarengradu. Budući da je početkom lipnja 2019. Zajednica iz Šarengrada preselila u Aljmaš, ovo je prvi posjet toj Zajednici u Aljmašu. Kuća je u izgradnji i u njoj zasad djeluje 12 mladića koji kao dio terapije obavljaju završne radove na kući. Kada bude završena, kuća će moći primiti do 30 mladića.

Nas su dočekala dvojica, Tvrtko i Jozo, a kasnije im se u dvorani pridružio i Stjepan. Prvo su nam pustili dokumentarni film o Zajednici Cenacolo koju je utemeljila sestra Elvira iz Italije. Upoznali smo se sa životom i djelom sestre Elvire koja je svoj život u potpunosti posvetila brizi za osobe koje su ovisne o alkoholu i raznim opijatima. Danas ta zajednica ima preko 60 kuća u 18 zemalja, a prva kuća izvan Italije bila je u Bosni i Hercegovini, u Međugorju.

Nakon dokumentarca čuli smo Jozino i Stjepanovo svjedočenje o njihovom putu kroz pakao droge i ovisnosti, ali i želje za povratkom normalnom životu. Njihovo hrabro i potresno svjedočenje izazvalo je mnoštvo pitanja koja su im učenici postavili i na koja su im mladići odgovarali. Učenici su imali priliku kupiti neke od ručnih radova što ih rade mladići u Zajednici i obići imanje kojim sada upravlja Zajednica, a na kojem sve poslove, kao dio terapije, obavljaju sami članovi Zajednice.

Po završetku obilaska spustili smo se do svetišta Gospe od utočišta u Aljmašu. Obišli smo crkvu, bacili pogled preko Dunava na susjednu Republiku Srbiju, napravili par selfija i zaputili se u Osijek.

Vrijeme je bilo prelijepo pa smo to iskoristili za šetnju centrom Osijeka i obilazak kulturnih znamenitosti, ali i McDonald’sa. Što je ekskurzija bez McDonald’sa?

U poslijepodnevnim satima uputili smo se u Portanovu gdje smo imali priliku pogledati film u CineStaru ili šopingirati do besvijesti.

Ekskurzija je bila uspješna, jako poučna i korisna, ali i ugodna i ne previše naporna.

Jozo Jezerčić, vjeroučitelj