Susret vrhbosanskog nadbiskupa s ravnateljima osnovnih i srednjih škola

Susret vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića s hrvatskim županijskim ministrima obrazovanja i ravnateljima škola koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i na hrvatskom jeziku.

Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije, u suradnji s Koordinacijom hrvatskih ministara obrazovanja u BiH, organizirao je 18. svibnja 2016.godine  u Etno selu Čardaci pored Viteza redoviti godišnji susret hrvatskih ministara obrazovanja i ravnatelja škola koje djeluju po hrvatskom nastavnom planu i programu s vrhbosanskim nadbiskupom, uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem.

Susretu su nazočili, uz 70 ravnatelja iz svih županija, don Tomislav Mlakic, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, gospođa Katica Čerkez, ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije, gospodin Petar Galić, ministar obrazovanja Hercegbosanske županije, gospodin Mario Pejić, ministar obrazovanja u Posavskoj županiji te ravnatelji katolickih skolskih centara iz Sarajeva, Travnika, Zepca i Zenice. Ministri su upoznali sudionike susreta sa stanjem obrazovanja u njihovim županijama te naglasili važnost osnivanja Hrvatskog zavoda za skolstvo u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je kako je nezaobilazna potpora Republike Hrvatske i Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini u provođenju hrvatskih nacionalnih interesa na podrucju obrazovanja.

Ravnatelji škola imali su prigodu razmijeniti mišljenja, dobiti dodatna pojašnjenja te zajedno s ministrima tragati za rješenjima problema s kojima se najčešće susreću u svom svakodnevnom radu.

O stavu Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine o obrazovanju i identitetu bosanskohercegivackih Hrvata i katolika govorio je don Tomislav Mlakić, predstojnik katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda BK BiH.

Na koncu, nazočnima se obratio uzoriti nadbiskup, kardinal Vinko Puljić koji je duhovnim sadržajem oplemenio susret te potaknuo na dublje promišljanje o samoj svrsi odgoja – zrelosti i svetosti. Ohrabrio je ravnatelje i ministre da nastave savjesno i nesebično odgajati mlade koji su budućnost i Crkve i naroda jamčeći im da je Katolička Crkva uvijek bila i nastavit ce biti potpora svim nastojanjima da sačuvamo svoj hrvatski i katolički identitet u Bosni i Hercegovini.