Seminar za vjeroučitelje – 15.-17. listopada 2021. godine

U razdoblju od 15. do 17. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održan je drugi turnus duhovno-pedagoškog seminara za vjeroučitelje koji djeluju u školama na području Vrhbosanske nadbiskupije. Tema seminara, realiziranog u suradnji s Katehetskim uredom, bila je U susretu s različitošću: duhovna i pedagoško-didaktička dimenzija inkluzije.

Susret je započeo suretom vjeroučitelja sa župnicima dviju posavskih župa, fra Jozom Puškarićem i fra Antom Pušeljićem, koji su predstavili izazove rada na župama te sa sudionicima identificirali mogućnosti suradnje između župnika i vjeroučitelja.

Partnerstvo škole i obitelji
Drugog dan susreta, nakon jutarnje sv. mise, uslijedilo je predavanje s vježbama, koje je vodila dr. Sandra Bjelan-Guska, profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

U prvom predavanju U susretu s različitošću: od TI i JA prema MI, naglasak je stavljen na definiranje što inkluzija jest, a što nije, te bonton, odnosno ponašanje s osobom s poteškoćama u razvoju. Zatim se govorilo o pedagoško-didaktičkoj prilagodbi u nastavi vjeronauka te o tomu na koji način je moguće pripremiti prostor u nastavi kako bi osoba s invaliditetom mogla što više samostalno djelovati. Kroz brojne praktične primjere, vjeroučitelji su dolazili do zajedničkog zaključka kako nastavni sadržaj treba biti smislen i povezan s dječjom stvarnošću.

Tijekom posljednjeg bloka predavanja govorilo se o partnerstvu obitelji i škole kao važnoj determinanti inkluzivnosti.

Evangelizatori na terenu
Drugi dio dana posvećen je duhovnoj dimenziji, a predvodila ga je s. M. Ivanka Mihaljević, ŠSF, koja je tijekom predavanja pod nazivom Izgradnja duhovnog karaktera vjeroučitelja istaknula kako su vjeroučitelji/ce duhovni očevi i majke u školi, te kako svoj identitet mogu izgraditi kroz ljubav i odnos prema Bogu i čovjeku.

Posljednjeg dana, predavanje je održao dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade, na temu Isus daje život gubavcu. Kroz priču o gubavcu, naglasio je kako je Isus uvijek pomogao onima koji su na marginama društva, odnosno ranjivim skupinama te kako je potrebno prepoznati tko su gubavci u našem okruženju.

Susret je okrunjen sv. misom koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, koji je poručio vjeroučiteljima da su oni evangelizatori na terenu. „Djeca će preko vas doživjeti Isusa te će ovakvi susreti pomoći vama da upoznate svoj identitet, prepoznate sebe i da to prenosite djeci“, poručio je kardinal. (preuzeto: J.P., KT)