Učenici OŠ Marka Marulića Prozor obilježili Dane kruha

Dane kruha i zahvalu Bogu za plodove zemlje proslavili su danas učenici Osnovne škole Marka Marulića Prozor na Trgu Josipa Stadlera.

Učenici od I. do IX. razreda pripremila su skupa s roditeljima, ukusne slatke i slane suhe delicije kao i plodove zemlje te ih zajedno predstavili na stolovima ispred župne crkve u Prozoru. Obilježavanju su se pridružili i djeca Dječjeg vrtića Ciciban koji su s kuharskim kapama na glavama, također, proslavili ovaj dan.

Župni vikar župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru vlč. Josip Antukić pomolio se i blagoslovio jela, a ravnatelj škole Slavko Bilić je uputio svima prisutnima nekoliko riječi o samim Danim kruha.

Program su upotpunili i djeca Dječjeg zbor “Djeca Rame” predvođen nastavnicom Biljanom Glibo koji su otpjevali nekoliko prigodnih pjesama o kruhu i jeseni.

Časna sestra Marinela Zeko pripremala je prvopričesnike za ovaj dan, koji su izveli pjesmu “Kruh za druge” te je kao vjeroučiteljica u izjavi za Radio Ramu rekla nekoliko riječi o Danu kruha.

Kruh u nama uvijek izazove posebne emocije i osjećaje. Kruhu, euharistijskom i ovom svakodnevnom, Isus je dao posebnu važnost. Svaka učiteljica i nastavnica pripremala je sa svojim razredom djecu, a vjeroučitelji su tu izdvojeni, privilegirani da još mogu približiti o svetosti i bogatstvu kruha u našem životu. Zato su prvopričesnici, za iduću godinu, njih 44-tvero pripremili jedan recital pod nazivom „Kruh za druge“. Danas se na stolovima može naći različitih slatkih peciva koji stvarno privlače pozornost naših očiju, ali i njihov miris. Može se naći i plodovi zemlje, a ja sam da uvijek u središtu dominira kruh naš svagdašnji“, objasnila je sestra Marinela.

Ivano Barešić i Petra Šarčević učenici su IX. Razreda koji su danas nazočili svečanosti proslave Dana kruha.

Nisam ništa pripremio danas, dok su oni [prijatelji op. a.] donijeli kiflice… Moja majka je imala previše posla kod kuće i nije stigla pripremiti“, kroz smijeh je odgovorio Ivano.

Donijela sam danas burek, to je moje najdraže jelo i to svake godine donesem i svi se počastimo. Mama je pripremila burek, a ja sam malo pomogla. Dani kruha su za mene poseban događaj jer se svi potrudimo oko jela i družimo se za zajedničkim stolom, a i nema nastave“, kazala je Petra.

Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada, a datum manifestacije povezan je sa Svjetskim danom hrane.

U BiH i Hrvatskoj se Dani kruha najviše obilježavaju u odgojno-obrazovanim ustanovama, u vrtićima, školama, učeničkim domovima i sl.

Kroz različite manifestacije, svečanosti, izložbe kruha, žitarica i sjemenja izražava se zahvalnost kako za kruh tako i za sve plodove zemlje.

 

Donosimo recital Kruh za druge koju su izveli prvopričesnici zajedno sa sestrom Marinelom. 

Kruh za druge

DJEČAK

Pitam se često: zašto je Isus u kruhu ostavio svoje tijelo, zar nije mogao izabrati neko drugo jelo?

DJEVOJČICA

U svemu što je Isus činio mora razlog biti! Važnije je pitanje; Kako ćemo kruhom postati ja i ti?

DJEČAK

Kako možeš postati ako izračunaš koliko ima siromašnih i gladnih u svijetu i koliko bi ih posto bilo manje da svatko pomogne svakomu petom djetetu.

DJEVOJČICA

Mislima da nisi na pravom putu, tvoj odgovor ne može točan biti! No jedno znam: tko blaguje Isusovo tijelo ne može ostati isti, one se poput kruha treba lomiti!

KRUH UTJEHE

Vidjeti mogu u dubinu oka sve ono što boli i radost nije. Prepoznati mogu srce koje tužnu životnu priču krije. Moja utjeha bez imalo riječi, umorne krijepi i liječi. Nikad ne okrećem leđa tuđem bolu, po izgovorom da moram na posao ili školu. Danas na tvom stolu, želim ti reći: i ti možeš kruhom biti znaš li druge tješiti!

KRUH NADE

Uvijek tražim one koji od svog mraka ne vide svjetlo što baš njih u samoći traži. Moja riječ pojavi se kao lagan povjetarac, nakon tmurnih dana sunačana zraka danas na tvom stolu, želim, ti reći i ti možeš kruhom biti ako se umjesto očaja znaš nadati.

KRUH OBITELJI

Lomim se za majku, oca, brata. Izbjegavam teške riječi, samo riječi blagoslova svima pružam, širim toplinu i nisam uzrok svađe ni rata. Jer se tvojim želim zvati sve suze mogu razumjeti, jer svoje imam kome dati. Danas na tvome stolu, želim te pitati; što činiš za svoju obitelj?

KRUH NAŠIH STARIH

Do tebe dolaze riječi onih koji nisu uvijek imali kruh na stolu, ali su bili kruh u patnji, neimaštini, bolu. Danas ti želim reći razmisli kako razgovaraš s djedom i bakom? Vidiš li u njihovoj bori ljubav koja te podigla, koja ti prašta i raduje se tvojoj sreći.

KRUH VJERE

Znaš li kako sam dobio ovo ime? Bio sam suh u tvrd za Riječ. Bježao sam od križa i života. Kod svog trećeg pada ustao sam. Danas na tvom stolu želim te pitati ti koji u srcu primaš Kristovo tijelo, mijenjaš li se, svoj život, svoju misao, djelo?

DJEVOJČICA 

Pogledaj! Jesi li sada shvatio? Pogledaj u kruh cio, svaki komad njegov dio!

DJEČAK

Sada mi je jasno zašto je Isusu u kruhu ostavio svoje tijelo. Kruh se lomi. Od puno zrnja on se pravi. To nas Isusu poziva da se, blagujući njegovo tijelo lomimo za druge, u ljubavi.

DJEVOJČICA

Čovjek si, moraš jesti, piti, ali nadasve čovjek si zato što moraš kruh drugima biti.

 

Preuzeto sa Radio Rama

dani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_2.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_4.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_5.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_6.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_7.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_8.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_9.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_12.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_13.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_14.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_17.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_18.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_20.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_21.jpgdani_kruha_os_marka_marulica_prozor_2022_22.jpg