GOSPINA DJECA

U župi svete Ane u Domaljevcu mjesec listopad je obilježen čašćenjem naše nebeske Majke kroz „listopadsku pobožnost“ moljenja krunice i litanija Lauretanskih, uz večernju euharistiju. Lijepi broj djece svakodnevno odvaja dio svog vremena da sudjeluje u molitvenom apostolatu župe, za potrebe Crkve i svijeta, kojemu prijete raznorazne opasnosti i nedaće. Djeca rado predmole otajstva, žele svi sudjelovati pa su raspoređeni po nekoliko njih u jednoj desetici. Posebno su revni prvopričesnici i sa velikom čežnjom iščekuju svoj veliki dan Prve svete pričesti.

Prošli tjedan smo sudjelovali u projektu „72 sata bez kompromisa“ nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavao II iz Sarajeva.  Pridružili smo se volonterskoj akciji da potaknemo u našoj djeci svijest odgovornosti za očuvanje našeg planeta, a ona počinje malim koracima osjetljivosti za okoliš u kome svakodnevno boravimo. Tako su učenici šestog i sedmog razreda sa svojom vjeroučiteljicom očistili dvorište naše škole, šetnicu na nasipu i prilaze rijeci Savi. Ujedno su uživali u lijepom vremenu i osjetili dašak prirode koji osvježava i budi razdraganost u srcu. Djeca su sa puno radosti i ljubavi kupili smeće, plastiku i razne otpade koje neodgovorni ljudi bacaju i narušavaju ljepotu prirode.

Ovaj tjedan smo obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Neka nam zaštitnik ekologije sv. Franjo Asiški pomogne da se odgovorno i sa pažnjom odnosimo prema „majci zemlji“ koja nas hrani i nosi, slatke nam plodove, cvijeće šareno i bilje donosi.

Budimo zahvalni za predivni svijet kojeg nam je Stvoritelj povjerio, da ga pazimo, čuvamo i koristimo, a ne iskorištavamo. Svaki pojedinac je pozvan čuvati čist okoliš, čist pogled, a nadasve čisto srce!

s. Ana Oršolić