Stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije – 14.-16.10.2022.

Unutar projekta Revitalizacije župnih zajednica, proteklog je vikenda u Nacionalnom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. održan seminar za stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.

U petak, prvu večer seminara, vjeroučitelji su imali prigodu međusobno razmijeniti iskustva povodom početka nove školske godine. Predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije don Tomo Mlakić je bio moderator i voditelj susreta.

Tema cjelodnevnog subotnjeg programa je bila: Izazovi i nedoumice u radu vjeroučitelja: Kako očuvati istinske vrijednosti u „doba obilja“? Prof. dr. Snježana Šušnjara, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, je kroz četiri povezane teme sa prigodnim radionicama održala predavanja okupljenima. Teme su bile vezane za komunikaciju i interakciju tokom odgojno-obrazovnog procesa u školi, o važnosti školskog vjeronauka, očuvanja istinskih kršćanskih vrijednosti te suradnje sa drugim nastavnim osobljem i roditeljima. Na koncu subotnjeg druženja vjeroučitelji su zajedno proslavili svetu misu.

Nedjeljno jutro je bilo rezervirano za predavanje sestre Dominike Anić, na temu poslanja vjeroučitelja. U vrlo dinamičnom ozračju prisutni su razgovarali o današnjim duhovnim izazovima u poslanju vjeroučitelja u školi. Važnosti znanja o vjeri ali i iskustva same vjere. Potrebi stalnog prihvaćanja novih životnih izazova koji su nužni za osobnu izgradnju.

Trodnevno druženje prisutni su na koncu uveličali nedjeljnom svetom Misom, koju je predvodio mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Mons. Ćosić je u svojoj  propovijedi naglasio važnost ovakve vrste stručnog usavršavanja koja je usmjerena ka revitalizaciji župnih zajednica.

Dražen Filipović, vjeroučitelj