Seminar za stručno usavršavanje vjeroučitelja 3. – 5. 11. 2023.

Od 3.- 5. 11. u prostorijama NCM-a održana je druga edukacija o Novom Kurikulumu nastavnog premeta Katolički vjeronauk na kojem je sudjelovalo oko 60 vjeroučitelja iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.

Na početku, zajedno s predstojnicima katehetskih ureda don Tomom i don Markom vjeroučitelji su sumirali početak školske godine u svojim Županijama i izložili probleme s kojima se susreću u svojim školama. Problemi su se većinom sveli na sve veći nedostatak djece u školama.

Predavanje o Novom kurikulumu nastavnog predmeta Katolički vjeronauk održao je gosp. Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u RH, gdje je naglasio da je učenik u centru Novog kurikuluma, a da je nastavnik samo moderator, voditelj i da kroz aktivne metode rada učenici trebaju razvijati svoje sposobnosti. Također je naglasio da je u Novom kurikulumu naglasak na ishodima učenja tj. da je cilj na onome što učenici trebaju na kraju znati uz trajno razvijanje optimizma i motivacije.

U poslijepodnevnim satima vjeroučiteljice Ana Volf i Tihana Petković održale su dvije radionice kako bi nam praktično objasnile ono što je gosp. Tomislav Tomasić predavao.

U nedjelju sestra Ivanka Mihaljević održala je predavanje Učitelj(i) vjere gdje nam je pokušala podsvijestiti dvije stvari: da je vjeroučitelj Bogonositelj najvrijednijem biću – djetetu i da pazimo čime mi vjeroučitelji „hranimo“ svoju dušu i kako „hranimo“ druge kroz svoje riječi koje izlaze iz naših usta.

Vrhunac ovog seminara bila je sv. Misa koju je predvodio Vrhbosanski nadbiskup don Tomo Vukšić koji nas je u svojoj propovijedi potakao da ne padnemo u napast, nedosljednost i neusklađenost s onim što govorimo i kako djelujemo, kao što je Isus upozorio pismoznance u nedjeljnom evanđelju.

Mario Miletić