Zlatna harfa 2015. godine

Pod geslom „Radujte se u Gospodinu, radujte“ u subotu, 16. svibnja 2015. godine u Župi Uznesenja BDM – Dolac kod Travnika održan je susret dječjih zborova Travničkog dekanata, trideset i prva Zlatna harfa.

Sudjelovalo je osam zborova iz lašvanskog kraja sa svojim voditeljima, župnicima i časnim sestrama. Sudjelovali su zbor Župe sv. Petra i Pavla iz Brajkovića sa voditeljem Božom Klarićem, zbor Župe sv. Martina iz Bučića sa s. Katom Mlakić, zbor župe domaćina Župe Uznesenja BDM iz Doca sa Vlatkom Čabro, zbor samostanske Župe sv. Franje iz Guče Gore sa gvardijanom fra. Dragom Pranješem, zbor Župe Duha Svetoga iz Nove Bile sa Ivonom Gučanin Grebenar, zbor Župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika sa s. Anđelom Brkić, zbor Župe sv. Josipa iz Rankovića sa s. Irmom Lučić i zbor Župe sv. Ivana Krstitelja iz Travnika sa s. Silvijom Nikolić.

Misno slavlje, koje je započelo u 10 sati, predvodio je župni vikar iz Nove Bile fra Dario Udovičić uz koncelebraciju dekana Travničkog dekanata mons. Mate Janjića, gvardijana fra Drage Pranješa, župnika fra Zorana Livančića i ostalih župnika.

Djeca su pjevala sv. misu uz glazbenu pratnju Ivone Gučanin Grebenar i dirigiranje Vlatke Čabro. Fra Dario se u svojoj propovijedi osvrnuo na geslo „Radujte se u Gospodinu, radujte“ i rekao da svojom pjesmom slavimo Gospodina i sebe predstavljamo kao sretne i radosne ljude koji svojim životom slave Boga. Bit naše vjere je radovati se u Gospodinu, a da bi imali dar neprestane radosti trebamo moliti i zahvaljivati zato su radost, molitva, zahvaljivanje i pjesma temeljne oznake  po kojima već na zemlji postajemo sveti. Pjevati na sv. misi znači poticati dušu na pobožnost, a to znači na molitvu i zahvaljivanje.

Na kraju misnog slavlja župnik dolačke župe fra Zoran Livančić zahvalio se djeci na lijepom i pobožnom pjevanju mise, svim voditeljima na dobroj uvježbanosti pjevanja, svim svećenicima koncelebrantima i predvoditelju fra Dariju Udovičiću.

Nakon kratke stanke uslijedilo je pojedinačno predstavljanje zborova koji su izvodili po dvije skladbe. Prije nastupa svakog zbora voditeljica natjecateljskog dijela programa profesorica hrvatskog jezika u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku Sanja Ladić je pročitala kratku povijest mjesta i župe iz koje zbor dolazi. Žiri su sačinjavale s. Mira Bliznac, regionalna koordinatorica za Zlatnu harfu Bosne Srebrene i profesorica glazbe i voditeljica zbora „Viteški akordi“ Olga Krezić. S. Mira Bliznac se na kraju zborovanja obratila svim natjecateljima i rekla da su svi pobjednici zbog dobre uvježbanosti i redovitih dolazaka na probe za Zlatnu harfu. Svi zborovi su dobili zahvalnice za sudjelovanje na 31. Zlatnoj harfi. Posebnu zahvalnost izrazio je fra Zoran Livančić s. Kati Mlakić na organizaciji i sudjelovanju na svim Zlatnim harfama.

Nakon natjecateljskog dijela u župnim dvoranama i dvorištu župnog ureda nastavljeno je zajedničko druženje i blagovanje onoga što su domaćini pripremili.

Bernard Heraković, vjeroučitelj