Stručno usavršavanje vjeroučitelja Vrhbosanske nadbiskupije – 4.-6.11.2022.

U vremenu od 4. do 6. studenog, u okviru projekta Revitalizacija župnih zajednica, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održan je drugi turnus duhovno-pedagoškog seminara za vjeroučitelje.

U programu seminara sudjelovali su vjeroučitelji Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.

Program seminara započeo je u večernjim satima, 4. studenog kada su vjeroučitelji imali razgovor s predstojnikom Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomom Mlakićem i predstojnikom Katehetskog ureda Banjolučke biskupije vlč. Markom Vidovićem. Tijekom ove točke nazočni su iznijeli informacije, izazove, poteškoće, postignuća s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Subotnji dio programa, 5. studenog, bio je prožet pedagoškim sadržajima.

Drugi dan bio je posvećen pedagoškim temama.

Središnja tema seminara, bila je Izazovi i nedoumice u radu vjeroučitelja: kako očuvati istinske vrijednosti u „dobu obilja“?

Program obuke kroz četiri predavanja vodila je redovna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Snježana Šušnjara.

Tema prvog radnog dijela bila je Komunikacija i interakcija u odgojno-obrazovnom radu, dok se u drugom govorilo o identitetu vjeroučitelja, različitosti, važnosti vjeronauka i kulturi otkazivanja.

Tijekom trećeg dijela nazočni su imali saznati o pojmovima kao što su deskripcija, interpretacija, evaluacija, o moralnom odgoju i sl.

U završnom dijelu ovoga dijela seminara, kako bi saznali kako unaprijediti kvalitetu odgoja i obrazovanja, tijekom radionice vjeroučitelji u manjim skupinama naveli po jedan primjer iz školske prakse koji im je predstavljao poteškoću, te poslušati savjete kolega u rješavanju istih.

Dan je zaključen slavljem sv. mise koju je kapelici Centra predvodio nadbiskup i metropolita vrhbosanski mons. Tomo Vukšić. Tijekom prigodne homilije nadbiskup je pozvao da prvenstveno budu odgojitelji u vjeri svojim svjedočenjem u svakidašnjem životu, a zatim i prenositelji znanja.

U nedjelju, 6. studenog, tijekom zadnjeg dana susreta, jutarnje predavanje na temu: Evo me, mene pošalji (usp. Iz 6,8) imala je s. Dominika Anić, školska sestra franjevka na službi u Mostaru.

Središnja tema predavnja s. Dominiki bila je „Povjerenje u poslanj(u)e“. Tijekom ove točke nazočni su imali priliku saznati kako se povjerenje razvija iz uvjerenja, kako vjeroučitelji trebaju prvenstveno biti „vjeroobjavitelji“ … a u završnom dijelu kroz radionicu nazočni su odgovarali na pitanja: u čemu sam uspješan, a na čemu još trebam poraditi?

Susret je završen sv. misom koju je u kapelici Centra predvodio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Tijekom prigodne propovijedi mons. Slađan, između ostaloga pozvao je nazočne vjeroučitelje/ice da budu hrabri i kroz život idu s pouzdanjem u Isusovu ljubav.

Marinko Rumbočić, vjeroučitelj