Ripci – Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha su posebni dani slavlja i blagoslova hrane koju dobivamo od plodova zemlje.

Već tradicionalno sredinom mjeseca listopada učenici,učitelji i roditelji naše škole obilježavaju manifestaciju „Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje“.

Dani kruha su posebni dani slavlja i blagoslova hrane koju dobivamo od plodova zemlje. Tako su i ove godine učenici, učitelji i razrednici  središnje škole u Ripcima na školskom igralištu pripremili  bogato ukrašene stolove s raznim pecivima, kolačima i plodovima zemlje.

Stručni žiri je imao jako težak zadatak proglasiti najljepše ukrašen stol. Ipak su donijeli odluku da je najljepši stol imao III.a razred (razredna nastava) i IX.b razred (predmetna nastava) .

Sutradan  u PŠ  Rumbocima učenici i učiteljice jutarnje i poslijepodnevne smjene su obilježili Dane kruha.Pripremili su prigodan zabavni program s recitacijama i igrokazima.

Učenici i roditelji su se potrudili napraviti i donijeti razna peciva, žitarice i poslastice. Svaki razred je imao lijepo uređen stol na kojem su bili izloženi prekrasni primjerci raznolikih peciva. Učenici i učitelji su poslali poruku svima kako je obilježavanje Dana kruha važno za čuvanje običaja, tradicije i kulturne baštine našeg kraja.

Ovo je prilika da učenici nauče, znaju cijeniti i razvijaju pravilan odnos prema kruhu kao osnovnoj ljudskoj hrani i simbolu prehrane. Na ovaj način se učenici upoznaju sa nastajanjem kruha od zrna do zrna pa do blagovanja te načinom zdrave prehrane i prednostima ekološke poljoprivrede.

Na kraju programa učenici, učitelji i njihovi roditelji su se počastili ukusno pripremljenim pecivima i kolačima.

U ponedjeljak 15. listopada 2018.  bit će obilježeni Dani kruna u PŠ na Orašcu.

Snježana Škarica, vjeroučiteljica