Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Već tradicionalno, drugi tjedan u listopadu u svim Osnovnim i Srednjim školama Središnje Bosne koje nastavu izvode po hrvatskom planu obilježava se zahvala za sva Božja dobročinstva.

U četvrtak 10.10.2019. učenici su u škole donosili krušne proizvode, a najljepši radovi  (kolači, kifle, pogače…) izabrani su za predstavljanje škola na Kantonalnoj smotri koja je ove godine bila u Kreševu, a domaćini su bili OŠ “dr. Boris Ćorić” i SŠ “Kreševo”.

U Kreševu, 11.10. 2019. na Kantonalnoj smotri sudjelovalo je 19. Osnovnih i 11. Srednjih škola, a mjesto susreta i postavljanja štandova bilo je dvorište OŠ “dr. Boris Ćorić”. U 10 sati je počeo kulturno zabavni program i pozdravni govori predstavnika Ministarstva prosvjete KSB-a i ravnatelja domaćina.

S transparentima škola u organiziranoj koloni u 10:30h krenulo se prema samostanskoj crkvi svete Kate u Kreševu gdje je u 11 sati slavljena sveta misa  zahvalnosti, a predvodio ju je gvardijan fra Josip Tomas.

Pozdravljajući sve sudionike Smotre, Gvardijan je u svojoj propovijedi govorio tri važne stvari vezane za Dane kruha:

1. U kruhu je cijeli čovjekov život i rad

2. Trebamo biti dobri kao kruh

3. Ako smo dobri, onda smo sol zemlje.

Nakon svete mise nastavljen je kulturno zabavni program pred školom, a Povjerenstvo koje su činili ravnatelji osnovnih i srednjih škola obilazili su štandove kako bi se na kraju proglasili pobjednici i organizatori Smotre 2020.godine.

Pred kraj programa, oko 14 sati objavljenom je da su pobjednici i organizatori Smotre za 2020.godinu OŠ “Bila” iz Viteza i SŠ “Vitez”.

Ovogodišnji domaćini i organizatori sudjeluju na Svehrvatskoj smotri Dana kruha u Kutini.

Vjeroučitelj BH