Božićni sajam u Brčkom

Prvi Božićni sajam u Brčkom održao se u petak, 20. prosinca 2019. godine-

Ideja za sajam rodila se iz potrebe da se pokažu kultura i običaji katolika brčanskoga kraja, donese duh Božića u grad, a prodajnom izložbom pomogne učenicima u realizaciji ekskurzija koje se izvode pod vodstvom vjeroučitelja.

Pripreme su počele mnogo ranije. Već u jedanaestom mjesecu, u suradnji sa župnicima, održali smo više radionica s osnovnoškolskom djecom koja pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka. Radionice su održane u Brčkom, Zoviku i Dubravama, a učenici su izrađivali božićne čestitke, ukrase, svijećnjake… Srednjoškolci su imali zadatak zasijati božićnu pšenicu i ispeći kolače. Koordinaciju i organizaciju posla vodili su vjeroučitelji u suradnji s nekoliko nastavnika.

Prvotni termin Božićnog sajma bila je srijeda, 18. prosinca, no kako je u međuvremenu pokrenuta manifestacija pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta „Čari zime“, prilagodili smo se toj manifestaciji.

Na sam dan Božićnog sajma sve je teklo po planu. Učenici su prodavali kolače, božićne ukrase, svijećnjake, razglednice. Posjetiteljima smo nudili tople napitke, palačinke i vafle. Učenici su svirali i pjevali božićne pjesme našega naroda. Pokazali su se iznimno kreativnima i spremnima za rad u zajedničkim projektima. Božićnim sajmom osvojili su simpatije mnogih građana kao i organizatora manifestacije „Čari zime“.

U organizaciji Božićnog sajma na poseban su nam način pomogle dvije tvrtke: FIS Vitez – podružnica Brčko i Podravka BiH. Ovim putem im iskreno zahvaljujemo.

Više o svemu možete vidjeti u galeriji ispod teksta.

Ivan Šarčević, vjeroučitelj