Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra.

33. Nedjelja kroz godinu

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati.

Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba.

A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.«

Riječ Gospodnja.

 

Misna čitanja ovih zadnjih nedjelja liturgijske godine pozivaju nas na promišljanje o posljednjim vremenima i budućem životu. Kraj zemaljskoga hoda zapravo je jedina izvjesnost u našemu životu, a najčešće izbjegavamo misliti o njoj. Kršćanin svakoga vremena pozvan je živjeti spreman za susret s Gospodinom. Skloni smo se usredotočiti na pitanje kad će se dogoditi konačni kraj stvorenoga svijeta, zaboravljajući da Gospodin kaže da nitko ne zna dana ni časa. Važno je da će se dogoditi. Važno je da će se kraj našeg života dogoditi. I važno je da budemo pripravni na njega. U vremenima tjeskobe i iskušenja, a takvima doista svjedočimo i proživljavamo ih,  govor u koncu ovoga i ovakvoga svijeta čini nam se itekako privlačnim. Pitanje je, pripravljamo li se ozbiljno na susret s Gospodinom i želimo li biti među onima koji će se probuditi za vječni život i blistati kao sjajni nebeski svod?

Gabrijela Miličević Mikić