Dani kruha i zahvalnosti u Središnjoj Bosni

Svake godine u drugom tjednu listopada, Županija Središnja Bosna, sve osnovne i srednje škole zajednički obilježe Dane kruha i zahvalnosti za Božja dobročinstva i plodove zemlje.

Tako je bilo i ove godine, u petak, 14. listopada. Organizatori su bili Osnovna škola “Bila” iz Viteza i Srednja škola “Vitez” iz Viteza.
Na smotri je sudjelovalo 19. osnovnih i 9. srednjih škola, a svaku školu su predstavljala po tri učenika i jedan nastavnik. Među nastavnicima su bili i vjeroučitelji koji djeluju u školama Središnje Bosne.
Program proslave je započeo u dvorištu OŠ “Bila” u 10 sati. Prije otvorenja svečanosti, svaka škola je imala prigodu izložiti na svome štandu razna peciva, kolače, pogače i kruhove kao i predmete koje su naši stari imali u svojim kućama (stari nakit i predmeti koji su služili za pripremanje jela).
Voditeljica programa bila je naša vjeroučiteljica Vanja Džambas koja radi u školi u Biloj.
Nakon uvodnih riječi i pozdrava ravnatelja škole Vinka Bošnjaka i predstavnika Ministarstva prosvjete gosp. Ivana Sajevića, svi nazočni su se uputili na brdo Kalvarija gdje je ispred crkve Gospe žalosne slavljena sveta misa u 11. sati.
Misu je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka u koncelebraciji s duhovnikom travničkog sjemeništa Don Jakovom Kajinićem.
Nakon povratka s Kalvarije, Povjerenstvo za odabir najboljih štandova je pregledalo sve veoma lijepo uređene i bogato ukrašene štandove te je započeo kulturno zabavni program.
Po završetku priredbe proglašeni su pobjednici ovogodišnje smotre koji će ujedno biti domaćini sljedeće godine u listopadu.
To su: Osnovna škola “Nova Bila” i Srednja škola “Travnik” Nova Bila.
Bernard Heraković, vjeroučitelj