Svehrvatska smotra –Dani kruha – Đurđevac 2018.

Udruga Lijepa naša, 14. listopada 2018.god. po 27. put je organizirala svehrvatsku smotru Dani kruha -dani zahvalnosti za plodove zemlje pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Ove godine, domaćin smotre bio je Đurđevac, grad picoka. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha, zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo kao narod i kao pojedinci bili podareni. Na ovoj smotri sudjelovale su brojne osnovne i srednje škole iz R. Hrvatske iz 14 hrvatskih Županija te nekoliko hrvatskih osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine iz 5 županija. Ove godine, po prvi put sudjelovala je i Osnovna škola Žepče koju su predstavljali učenici VIII e razreda, Matej Marković, Ivona Andrić i Leonarda Stanković zajedno sa zamjenicom ravnatelja Zrinkom Jukić te vjeroučiteljicom s. Željkom Lukač.

Nakon predstavljanja domaćina na trgu i izlaganja štandova sa proizvodima i plodovima iz pojedinih krajeva uslijedila je svečana procesija te Sv. Misa u župnoj ckrvi sv. Jurja koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Po završetku Sv. Mise sudionici su mogli još razgledati štandove i kupiti nešto od proizvoda.

Učenici VIII e.  razreda koji su bili predstavnici naše škole na ovom događanju, rekli su nam:

Stekla sam nova iskustva, prijatelje, i vidjela drugačije kulture i običaje. Imala sam priliku vidjeti njihove narodne nošnje, kao i oni naše. Imali smo prelijep hotelski smještaj i doček domaćina i organizatora ovog događaja. Družili smo se s ostalim učenicima iz drugih škola i područja. A naravno sa sobom smo ponijeli naše tradicionalne žepačke specijalitete i obukli se u našu narodnu nošnju te sve to u malom gradu Đurđevcu predstavili na što bolji način ostalim sudionicima.

Ivona Andrić

U Đurđevcu mi je bilo jako lijepo, jer to malo mjesto ima jako zanimljivu svoju prošlost. Bilo je puno sudionika ove smotre koji su također svoje štandove jako lijepo uredili. I kod njih se moglo vidjeti puno njihovih tradicionalnih proizvoda, narodnih nošnji koji imaju svoju bogatu povijest i tradiciju. Dok smo stajali na našem štandu ljudi su nam prilazili, raspitivali se o našim proizvodima ali najviše ih je zanimalo što je to gurabija. Hvala svima koji su mi omogućili da budem dio ovog prelijepog događaja.

Leonarda Stanković

Bilo mi je jako lijepo, upoznao sam nove prijatelje, grad, običaje i njihovu tradicionalnu hranu. Bio sam ponosan i sretan što su, od toliko učenika naše škole, baš mene odabrali da ja predstavljam našu školu na ovako velikom događanju. Zato sam neizmjerno Bogu zahvalan i vjeroučiteljici što me je odabrala, školi koja mi je dala priliku da zajedno sa još dvije učenice iz moga razreda predstavljam svoju OŠ Žepče. Ovo nam je bila prilika da osim što se svaki sudionik predstavio na svoj način, nego da i Bogu zahvalimo na svim darovima i plodovima naše zemlje. To smo učinili slaveći sv. Misu koju je predslavio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Matej Marković