25. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, 25. nadbiskupijski Katehetski dan održan je 28. kolovoza u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Katehetski dan, redoviti godišnji seminar za katoličke vjeroučitelje/ice u osnovnim i srednjim školama s područja Vrhbosanske nadbiskupije, okupio je 90-ak sudionika iz cijele dijeceze, a dočekao ih je ravnatelj Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomislav Mlakić.

MN/ Najveća obitelj u nadbiskupiji

Okupljene u NCM-ovoj dvorani Renovabis, među kojima su bili vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić i domaćin – ravnatelj Centra vlč. Šimo Maršić, najprije je pozdravio vlč. Mlakić koji je predstavio i točke programa. „Na poseban način pozdravljam one koji su prvi put s nama, ima netko i od novih vjeroučitelja. Smijem reći – dobro došli u najveću obitelj u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Zahvaljujem svima vama koji ste prošlu godinu, koja nije bila bajna, proživjeli zajedno sa svojim i našim vjeroučenicima“, rekao je predstojnik Katehetskog ureda.

Uslijedio je kratki nagovor kard. Puljića tijekom koga je istaknuo da je vrlo važno ovakvo zajedničko okupljanje i razmjena iskustava. Nadovezao se i na riječi vlč. Tomislava i potvrdio kako katehete i katehistice uistinu jesu velika obitelj te ih podsjetio kako imaju ulogu, ne samo učiti mlade, nego naviještati Riječ Božju.

Bog je ljubav

U nastavku prigodno predavanje na temu Osobni rad na sebi održao je nadbiskup Vinko. On je svoje izlaganje koncipirao u 10 dijelova te na jasan i koncizan način kroz podteme progovorio o odlikama koje treba usvojiti vjeroučitelj. Poručio im je kako trebaju: upoznati sami sebe, prihvatiti sebe, zavoljeti sebe, promijeniti sebe – obratiti se, živjeti u istini, imati čistu savjest i biti kao djeca, vjerovati u Boga i osmišljavati svoje živote prihvaćajući svoj križ, opraštati kako bi u sebi oslobodili sile ljubavi, biti slobodni, ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega kao same sebe kako se ne bi ničega bojali.

Tumačeći to kako je potrebno zavoljeti sebe da bi bili dobri vjeroučitelji, kardinal je podsjetio na rečenicu koja se nalazi i u Levitskom zakonu i Markovu evanđelju: „Ljubi bližnjega kao samoga sebe.“ „Sposobnost voljeti sebe, drugoga i Boga glavni je kriterij dobra duševnog zdravlja. To je kriterij zrelosti. Kriterij po kome osoba postaje sigurna u sebe. Već ste čuli moj primjer, neću reći župu u kojoj je to bilo. Prije krizme ja sam ispitivao djecu, pitao krizmanike: ‘Djeco, koja je lekcija najvažnija u životu?’ Jedna mala je odgovorila: ‘Najvažnije je naučiti ljubiti, tko ne zna ljubiti – ne zna živjeti.’ Da. Nije ljubav to što danas javno mnijenje nameće. To je ljubav koju nam Isus Krist naviješta. Bog je najveću objavu dao kad nam je objavio da nas voli. Tko nije iskusio ljubav, taj nije sposoban voljeti. Ljubav je sama – Bog. Tko uđe u svijet ljubavi, ulazi u Božje otajstvo“, naglasio je kard. Vinko dodajući također kako gdje nema žrtve, nema ni ljubavi.

Nakon što je rastumačio poželjne odlike, sudionici su mogli postaviti pitanja.

Znak vjere

Poslije predavanja bila je prigoda za sakrament ispovijedi, a onda je slavljena sveta misa koju je predvodio kard. Puljić u zajedništvu s još sedam svećenika.

Nakon svetopisamskih čitanja koja su čitali vjeroučitelji, kao i molitvu vjernika i naviještena evanđelja, kardinal je uputio prigodnu propovijed. Na samom početku podsjetio je nazočne kako su se okupili slučajno na dan kada se Crkva spominje Sv. Augustina – svetca koji je živio raskalašeno i trčao za karijerom, a onda doživio obraćenje i postao svećenikom i biskupom. Kazao je kako je njegova majka Sv. Monika molila Boga za svoga sina da krene putem vjere. „Toliko je za života pisao da je nastala uzrečica za one koji puno pišu: ‘Piše kao Sv. Augustin.’ Toliko toga je napisao. Jedno od njegovih najčitanijih djela zove se Ispovijesti i u njemu opisuje to svoje obraćenje, svoj doživljaj Boga. To je tako dirljivo, tako izazovno. Čovjek to ne može čitati, a da ga to ne takne. To je bilo oko 400. godine, a danas je ta knjiga, ma i sada se ona čita – znak vjere“, istaknuo je.

Raditi iz srca

U nastavku je vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama naznačio kako oni djeci otkrivaju Božje tajne, Riječ Božju, evanđelje i pozvao ih da to ne rade samo ustima, nego iz srca. „Bože, otvori im i pamet i srca da ne prime ovo što ja pričam, nego da Tebe prime. Tu je zapravo snaga (…) Vi znate kada je Isus birao svoje učenike, cijelu noć je molio, a onda ih je izabrao. U tome i jest tajna – ne možemo mi Božje djelo dobiti bez Božje pomoći“, rekao je i pozvao nazočne da ne odustanu u svom poslanju, nego da to rade radosno, s osmijehom, ali i s molitvom.

Na kraju je naglasio kako je važno nositi nadu, svjedočiti nadu i živjeti nadu. „Zato želim da vam ova nova školska godina bude jedan novi izazov, nova šansa, nova prilika, novo oduševljenje i radosno naviještanje. U tom duhu vama Sv. Augustin govori da žarko živite i svjedočite ljubav Božju“, zaključio je Vinko kard. Puljić.

Zajedno možemo više

Na kraju misnoga slavlja upriličena je i podjela kanonskih poslanja za vjeroučitelje.

Potom se nazočnima obratio djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Josip Milanović. „Protekla je godina bila izazovna; protekla godina bila je drugačija i susret koji smo imali prošle godine nekako je svima nama zajedno pomogao. Zajedno smo ostvarili značajne rezultate i mi smo, evo, ovo naše kratko obraćanje nazvali Zajedno možemo više“, rekao je Milanović dodajući kako su se željeli osvrnuti na dugogodišnju suradnju, zajedničke aktivnosti i svaki doprinos koji su dali katehete i katehistice. Istaknuo je kako su im od srca zahvalni na svemu što su činili.

Na samom kraju riječ je uzeo i ravnatelj Centra vlč. Maršić izričući još jednom zahvalu svima.

Druženje je nastavljeno uz zajednički objed.

preuzeto: KT