Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši!

Lk 6,17.20-26

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus siđe s dvanaestoricom i zaustavi se na ravnu. Podigne oči prema učenicima i govoraše: »Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje! Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi! Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati! Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega! Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu. Ta jednako su činili prorocima oci njihovi!«» Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu! Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete! Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati! Jao vama kad vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi.«

Riječ Gospodnja

 

Čovječe, zapitaj se danas kojim putem hodiš. U svijetu punom materijalizma bezbroj je izazova koji nas mogu odvratiti od Pravoga puta. Cijeli suvremeni svijet zasnovan je na olakšanju ovozemaljskih ljudskih muka. Bol i patnja postaje nešto strano i nepoželjno, a samog čovjeka se stalno poziva na beskrajno uživanje u ovozemaljskim dobrima. Pa tako često sav njegov trud i rad za cilj ima posjedovanje i uživanje ovdje na zemlji.  Nitko nije pošteđen materijalističkog sljepila na kojeg nas Isus danas upozorava. Nismo li svi mi poput bogataša, često nesvjesni svoje prolaznosti, uronjeni u ovozemaljski uspjeh i stalni napredak.

Čovječe zaustavi se na trenutak, dobro promisli prije nego što kažeš i nešto učiniš. Prestani tražiti neprolaznu sreću ovdje na zemlji. Vrati se svojim korijenima, vrati se Stvoritelju.

Dražen F.