Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni

Lk 9, 28b-36

 U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.

I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.« Nije znao što govori.

Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.

Riječ Gospodnja.

 

Petar, Ivan i Jakov su bili svjedoci Isusova preobraženja. Vidjeli su i doživjeli svu Njegovu božansku slavu i veličinu. Tako je i nama ljudima katkad mnogo lakše gledati Isusa kroz Njegovu božansku narav, nego kroz onu ljudsku.

No, upravo je ta njegova ljudskost ono što nam je bliže i razumnije. Isus je poput nas uživao svu ljepotu, i bolovao sve nedaće ovoga svijeta.

Kroz svoju ljudskost On nas istinski razumije i poziva na susret. Isusu, kao dragom prijatelju, možeš povjeriti sve, predati se u potpunosti Njegovom milosrđu. On će zauzvrat sve učiniti da te izvede na pravi put.

Dražen F.